Gå til sidens hovedinnhold

Forsvarsministeren fridde til UiB-studentene

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg ønsker å selge inn til dere at vi har behov for mange typer kompetanse i tiden fremover. Forsvaret er i endring.

Det var ingen belærende, men en faktaorientert og utadvendt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (54) som inntok Studentsenteret på Nygårdshøyden tirsdag.

Statsråden kom til Bergen for å gjesteforelese på Universitetet i Bergen, men også for å besøke Forsvarets Verksted og Bergen Sjømilitære samfunn.

Møtet med de unge studentene sto øverst på forsvarsministerens liste. Særlig var han opptatt av å møte teknologistudenter når han skulle snakke om den nye langtidsplanen.

Saken fortsetter under bildet.


Forlenger tjenestetiden

– Jeg tror det blir viktig at man kan bruke kunnskapen man har både sivilt og i Forsvaret. Da vil man kunne øke tjenestetiden for personellet vårt. Dette har tidligere vært et problem. Folk tar førstegangstjeneste og befalsskole, får god ledertrening, og så hopper de av, sier Bakke-Jensen til BA.

– Foredraget var bra besøkt. Tror du at du klarte å rekruttere noen potensielle kandidater inn i Forsvaret?

– Ja, definitivt. Nå var det jo også studenter fra Sjøkrigsskolen til stede i salen. Jeg tror unge mennesker finner Forsvaret som en spennende karrierevei med stort mangfold. Vi trenger stor kunnskapsbredde. Våre utdanninger er populære og tusenvis av ungdommer søker seg til førstegangstjenesten, sier forsvarsministeren.

Fra salen fikk Bakke-Jensen en rekke kritiske spørsmål:

  • Hvilke tiltak gjør Forsvaret for møte klimakrisen?
  • Hva er forskjellen på totalforsvar og totalkrig?
  • Hva gjør Forsvaret for å øke selvforsyningsgraden?
  • Med tanke på trusselbildet, hva har du tenkt å gjøre for å øke kampevnen straks?
  • Har vi nok fokus på Kystforsvaret?

Les også

Fikk millionkontrakt på Kongeskipet Norge

Les også

Landet kjempekontrakt med Forsvaret: – Vi er sterkt motiverte

– Ubåter er kjempeviktig

– Haakonsvern er Sjøforsvarets hovedbase og en av Nord-Europas største. Hva tenker du om fremtiden og viktigheten av den?

– Kjempeviktig! Vi bygger nå nye ubåter og samarbeider med Tyskland om vedlikeholdet for norske og allierte ubåter. Dette er en kapasitet vi kommer til å bruke stadig mer, sier Frank Bakke-Jensen.

Tema for besøket var å fortelle om regjeringens arbeid med langtidsplanen for Forsvaret, men også den alvorlige sikkerhetssituasjonen.

Russland og Kina ruster opp sine forsvar, atomavtaler fornyes ikke og verden rundt oss er blitt mer ustabil og uforutsigbar.

Utvikling av ny teknologi gir Norge mange fordeler, men gjør oss også veldig sårbare. Derfor må forsvarssektoren og sivil sektor jobbe tettere sammen i årene som kommer, understreker forsvarsministeren.

Saken fortsetter under bildet.


Rektor: – Inviterer til debatt

Robert Andre Moldestad (20) gjennomfører førstegangstjenesten på Haakonsvern.

– Jeg synes forsvarsministeren får fortalt på en fin måte at Norge har et bra forsvar, men også svakheter som vi må ta tak i. Personlig synes jeg det er lurt å satse på luftforsvar. Selv vurderer jeg å ta videre utdanning i Forsvaret, sier Moldestad.

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller at universitetet har et godt samarbeid med Sjøkrigsskolen og Haakonsvern.

– Det er spennende for studentene våre at han kommer hit og snakker direkte til dem og invitere til debatt. Forsvaret trenger kunnskap fra det sivile, blant annet om datasikkerhet, sier Olsen til BA.

Fisk syv dager i uken

– Det var kjekt å høre på forsvarsministeren, selv om det ikke var så mye nytt, sier Ole Marius Tysse (22) fra Osterøy.

Han har selv ingen planer om en forsvarskarriere.

– Du stilte et spørsmål til statsråden, fornøyd med svaret?

– Ja, jeg spurte om hvordan Forsvaret kan bli mer selvforsynt, for vi produserer jo bare 50 prosent av maten vår, resten blir importert. Han svarte meg ærlig: «Da blir det fisk syv dager i uken»!

Kommentarer til denne saken