Gå til sidens hovedinnhold

Forsvarsministeren: Salget av Bergen Engines ble ikke vurdert etter sikkerhetsloven

Motorfabrikken Bergen Engines ble ikke vurdert etter reglene for eierskapskontroll i forbindelse med salget til russiske TMH international.

Det svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp).

Mehl spurte om regjeringen vil gripe inn for å forhindre at russiske aktører, gjennom å kontrollere fabrikken, får eierskap til strategisk norsk forsvarsteknologi, og at russere får ansvar for vedlikehold av norske kystvaktfartøy.

Bakgrunnen er at britiske Rolls-Royce, som i over 20 år har eid Bergen Engines, har inngått avtale om salg av selskapet til russisk-eide TMH International.

Oppkjøpet har vekket reaksjoner, fordi kjøper er et selskap kontrollert av russiske oligarker.

I likhet med Mehl (Sp), har også Jette Christensen (Ap) sendt skriftlig spørsmål til forsvarsministeren.

Bakke-Jensen svarer at Bergen Engines AS ikke er underlagt sikkerhetsloven og at eierskapskontroll således ikke kommer til anvendelse i denne saken.

– Bergen Engines AS er underleverandør til selskapet VARD der Forsvarsmateriell (FMA) gjennomfører en sikkerhetsgradert anskaffelse i forbindelse med byggingen av nye kystvaktfartøy. Vedlikehold av norske kystvaktfartøy håndteres gjennom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), skriver forsvarsministeren i sitt svar til Mehl.

– Både FLO og FMA gjør vurderinger av hvordan salget vil påvirke vedlikehold, kontrakter og fremtidige leveranser der Bergen Engines AS nå er underleverandør. Jeg ønsker ikke å forskuttere utfallet av disse vurderingene, tilføyer Bakke-Jensen.

Kommentarer til denne saken