Sent mandag kveld ble det meldt at et oljeflak på nærmere 1000 x 200 meter fløt nordover forbi Litlebergen og mot Alverstraumen i Alver kommune.

Ettersom dette kunne medføre risiko for natur og fiskeoppdrett, ble det satt inn betydelige ressurser fra brannvesenet for å hindre at lekkasjen skulle spre seg ytterligere.

Avslutter trolig aksjonen

I løpet av natten har naturen bidratt til å bryte ned flaket.

– Ut ifra den informasjonen vi sitter på nå, ser det ut som at aksjonen kan gå mot slutten, sier vaktkommandør Jostein Steinsland Hauge ved 110-sentralen til BA tirsdag morgen.

Kystverket opplyser at skadebegrensingen som brannvesenet gjør, er viktig for å beskytte natur og dyreliv i området.

– Dette håndteres godt lokalt, men Kystverket står klar til å bistå med rådgiving og eventuelt utstyr, sier vaktleder Silje Berger i Miljøberedskap i Kystverket til NTB.

Lerøy opplyser til BA at deres oppdrettsvirksomhet ikke er berørt av hendelsen. I den akutte fasen var selskapet i beredskap.

Etterforskes

Vest politidistrikt har opprettet en sak, men holder foreløpig på med innledende arbeid.

– Vi har sikret prøver fra sølet for å identifisere hva det er. Om vi finner en mulig kilde til forurensingen kan denne prøven da sammenlignes med tilsvarende stoff derfra. For videre undersøkelser samarbeider vi med Kystverket, sier politiets jourhavende jurist Katrine Thomassen til BA.

Per nå er det ikke klarlagt hvor oljelekkasjen stammer fra, og nøyaktig hvilke stoffer det er snakk om.

– Det ser ut som det er en kombinasjon av litt diesel og andre ting. Vi har sendt inn prøver, så får vi se hva slags svar som kommer tilbake, uttalte Tore Fanebust ved 110-sentralen.

Det sjekkes hvorvidt lekkasjen kan ha sammenheng med båter som har kjørt i området i det aktuelle tidsrommet.

– Sjøfartsdirektoratet er varslet i saken. Ved hjelp av deres system kan vi få oversikt over hvilke fartøy som har vært i området på denne tiden, sier Thomassen.

Også andre mulige kilder, som ikke er båter, skal undersøkes.

Inntil videre er Håøysundet stengt for all båttrafikk.