Det er innført datokjøring i Bergen kommune. Innbyggerne har også blitt bedt om å la være å fyre i vedovnen om de har mulighet.

Lungelege: Kronisk syke kan få anfall av forurensingen
I tillegg har Statens vegvesen dusjet veiene med magnesiumklorid for å binde svevestøv og anmodet Havnevesenet om å få flyttet supplyskipene som ligger til kai i Bergen sentrum. Det har Havnevesenet foreløpig ikke gjort.
LES OGSÅ: Onsdag blir det datokjøring i Bergen
LES MER: Politiet blir nedringt av fortvilte bilister
Spar miljøet ved å fyre riktig
Om du tenker at det ikke monner at folk dropper å fyre i peisen mens supplybåtene får ligge til kai, tar du feil. For vedfyring er en betydelig kilde til luftforurensing. Mer enn 50 prosent av svevestøv/partikkelutslipp (PM10) er beregnet å komme fra vedfyring.
Har du ikke mulighet til å droppe vedfyringen uten å fryse, er det viktig å fyre riktig for å redusere partikkelutslippene.
I fjor vinter demonstrerte Silje Østerbø i Naturvernforbundet Hordaland miljøvennlig og økonomisk vedfyring sammen med feier i Bergen brannvesen Yngve Eriksen.
Se video i bunnen av saken.
Både type ildseted, valg av ved og opptenningsteknikk har mye å si for utslippene.
Bruker du våt ved, øker utslippene av partikler med mellom 10 og 30 ganger. Opptenning fra bunnen i stedet fra toppen øker utslippene fra 2 til 6 ganger og ulmebrenning dobler utslippene ifølge Sintef.
Mange fyrer feil
Feier Eriksen kunne i fjor januar fortelle at langt fra alle som fyrer riktig:
– Har du ikke rent glass i vedoven din, gjør du noe feil. Enten handler det om at du har stengte ventiler i huset, våt ved eller feil trekk i ovnen, påpekte han, og la til:
– Om man stenger alle ventiler i ganske nye, tette hus, vil det skape problemer for fyringen.
Her er noen av rådene fra Bergen brannvesen, Miljødirektoratet og Nturvernforbundet Hordaland:
Bygg bålet riktig – bruk tørr ved.
Tenn fra toppen.
Sørg for nok luft.
Husk å rengjøre vedovnen ovenfor hvelvet i brennkammeret, og ikke bare fjerne asken. Et sotlag på 1 mm reduserer effekten av ovnene med 5 prosent og øker utslippene. Jo mer sot, dess dårligere effekt.
I Bergen var det i fjor fortsatt rundt 22.300 gamle vedovner som slipper ut langt mer svevestøv enn ovner fra etter 1997. Byrådet har gjenninnført vrakpant på 5.000 kroner på gamle ovner, og ordningen var i fjor fullbooket.
Se instruksjonsvideo for rengjøring av vedoven og riktig fyring i toppen av saken.
Feier Yngve Eriksen fra Bergen brannvesen viser hvordan man fyrer riktig i ovnen, og forteller hvorfor det er viktig.