Helstad på vei inn i agentbransjen

Thorstein Helstad har lagt opp. Nå venter trolig nye utfordringer som spillerutvikler og speider i agentfirmaet goOn.

Thorstein Helstad har lagt opp. Nå venter trolig nye utfordringer som spillerutvikler og speider i agentfirmaet goOn. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Thorstein Helstad (36) sin fotballkarriere på toppnivå er over. Nå kan han bli spillerrådgiver

DEL

Da det profesjonelle overgangsvinduet stengte natt til 1. april var den tidligere toppscoreren i Brann fortsatt klubbløs.

– Det betyr at den profesjonelle karrieren min er over, og et nytt kapittel starter i livet mitt. Det har gått mot dette en stund nå, og jeg har vært innstilt på det, sier Helstad til BA.

EN BRANN-GUTT

Men får ikke inntrykk av at spissen føler vemod i det hele tatt. Men det er kanskje ikke så rart når man ser tilbake på den lange karrieren han fikk.

Etter ungdomsårene i Fart og Vang gikk han til HamKam før 1995-sesongen. Før 1998-sesongen ble han hentet til Brann, en klubb som skulle få mye å si for karrieren hans.

Selv om de fleste husker ham som toppscorer, slet han som 20-åring med å finne veien til nettmaskene i sin første sesong. Han kom likevel opp i seks seriemål. Året etter ble det åtte, før det tok av.

Både i 2000- og 2001-sesongen ble han toppscorer i eliteserien. Det hadde bare legendariske Rolf Birger «Pesen» Pedersen klart før ham i den røde drakten.

Sommeren 2002 ble Helstad og Raymond Kvisvik solgt til Austria Wien. Der vant han alt som var å vinne i østerriksk fotball. Men hedmarkingen ble aldri den storscoreren han hadde vært i Brann der. Så sommeren 2004 var han tilbake i norsk fotball. I Rosenborg.

Heller ikke der ble samme uttelling som i Brann, og sommeren 2006 klarte rødtrøyene å hente Helstad «hem igjen». Det ble ikke mye spilletid den første høsten. Robbie Winters og Bengt Sæternes ble foretrukket på topp av Mons Ivar Mjelde, som selv hadde spilt med Helstad i hans første Brann-periode.

GULL OG TOPPSCORER IGJEN

Serieavslutningen i 2006 ga likevel bud om det som skulle komme. Helstad scoret begge målene da Brann slo HamKam 2–1.

Året etter ble det gull i Brann, og det hadde det neppe blitt uten hans 22 mål på 24 kamper. Helstad var nok en gang toppscorer i den norske eliteserien.

– Å være med på å vinne seriegullet med Brann etter 44 års gulltørke er det morsomste jeg har opplevd på fotballbanen, slår han fast.

Det lå i kortene at Helstad ville ut igjen etter suksessen i Brann, før alderen gjorde at det ble for sent. Sommeren 2008 ble han solgt til Le Mans, men før den tid hadde han rukket å banke inn elleve mål på elleve kamper i serien. På sine 190 offisielle kamper for Brann rakk 36-åringen å score 104 mål for rødtrøyene. Det hundrede kom for øvrig i cupkamp mot 2. divisjonslaget Valdres på Stadion. Han vil være en spisslegende i Brann-historien til evig tid.

DEN NYE KARRIEREN

Årene i Frankrike ble avsluttet i Monaco. Forrige sesong spilte han for Lillestrøm. En Stadion-retur ble aldri aktuelt for Brann.

Etter fjorårssesongen fikk han ikke noe skikkelig kontraktstilbud på Åråsen, og var på prøvespill i blant annet Stabæk. Det dukket opp noen tilbud både fra øverste og nest øverste nivå.

– Det rette tilbudet kom aldri, og jeg var i grunn allerede i gang med å tenke på en fremtid der jeg ikke var profesjonell fotballspiller. Jeg ønsker å prioritere mer tid med kjæresten og barna mine. Det er på en måte deres tur nå, forteller han.

Siden 2001 har Helstad hatt bergenseren Stig Lillejord som agent. Det har utviklet seg et sterkt vennskap mellom de to, og den tidligere toppscoreren kan fort havne i Lillejords firma goOn når han nå skal finne seg en ny karriere.

– Vi har snakket en del om det allerede, og vi skal nok ta opp igjen det tråden nå. Det er noe som hadde vært interessant, røper Helstad.

BLIR OFFSIDEN-EKSPERT

– Thorstein har hatt en fantastisk karriere, der han har gjort seg mange erfaringer. Han hadde passet i en rolle som spillerrådgiver og speider. Det kan bli aktuelt, ja, sier kompisen og agenten Lillejord.

Toppfotballen er Hestad i hvert fall ferdig med som aktiv, men skoene skal ikke kastes.

– Jeg skal fortsette å spille samme med noen kompiser, et godt stykke ned i divisjonssystemet. Det er blir tilbake til fortiden. Det handler om gleden ved å spille fotball. Den kommer jeg aldri til å miste, forsikrer Helstad.

Den gamle toppscoreren i Brann vil ikke forsvinne helt for BA-leserne heller. Helstad overtar som Offsiden-ekspert i BAs papirutgave for David Nielsen denne sesongen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken