Gå til sidens hovedinnhold

Nye Norway Cup klar til avspark

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo (NTB-Christofer Kjos Gabrielsen): Når årets Norway Cup sparkes i gang lørdag, er det med rekorddeltakelse, masse nye prosjekter – og med en helt ny sjef.

Det hele startet med 420 lag på Ekebergsletta i 1972. 44 år senere er det i alt 2.199 lag påmeldt i det som i dag regnes som verdens største fotballturnering. I fjor var det 1.639 lag, så turneringen vokser fortsatt.

Det er noen forandringer i Norway Cups korridorer i år. Frode Kyvåg, som har ledet den ukelange fotballfesten 39 av 44 ganger, har gitt fra seg tittelen som Mr. Norway Cup til Tony Isaksen.

– Det er med ydmykhet at jeg nå har tatt over. Det er en stor og spennende oppgave, sier den nye generalsekretæren til NTB.

– Når jeg nå har tatt over, har det vært viktig å ta vare på det beste, og så har det vært viktig å utvikle turneringen i takt med samfunnet, legger han til.

Asyltiltak

For det er gjort en del nye ting før det sparkes i gang fredag, forklarer Isaksen. Blant annet er det åpnet et 2.200 kvadratmeter stort matland der familier kan spise sunn mat og få gratis barnepass.

– Vi ønsker et alternativ til alle pølsene og hamburgerne, samt at familier skal få tatt en skikkelig pust i bakken, sier den nye Norway Cup-sjefen.

I et utvidet FN-samarbeid fronter fotballturneringen mer enn kun ballsparking.

– Hver dag blir det nye foredrag og aktiviteter, blant annet en egen jentedag. Fokuset da er hvordan man skal inkludere flere jenter i idrett og også hindre frafall, forteller Isaksen.

I et samarbeid med Bufetat og norske fotballklubber har over 40 enslige mindreårige asylsøkere blitt utplassert i 20 klubber som skal delta i turneringen.

– Dette er unge som har gått fra Syria, gjennom Europa og har ankommet Norge. Så dette har vært et viktig tiltak, sier Isaksen.

– Koster mer enn det smaker

Nytt av året er også at hver spiller må ut med 300 kroner for et fordelskort. Det gir adgang til en rekke fritidstilbud og gratis kollektivreiser i hovedstaden. Men ikke alle ønsker dette tilbudet.

Leder i Grüner Fotball i Oslo, Jon Hernæs, forteller til Aftenposten at utgiftene for å melde på lag i år blir dobbelt så høye som i fjor.

– Det er fint for dem som ønsker det, men for oss koster det mer enn det smaker. Det burde vært et tilbud om å kjøpe dette kortet, mener han.

Isaksen forteller at de fleste tilbakemeldingene om fordelskortet har vært positive.

– Det gjør at lokale så vel som regionale lag får sjansen til å oppleve det som er av aktiviteter. Målet er at alle skal med, fastslår han.

Norway Cup ser for øvrig ut til å få en skikkelig sklitakling i form av trafikkproblemer på grunn av tunnelarbeid og togstans rundt Oslo. Så for å få alle med, i hvert fall så mange som mulig, har Isaksen én klar oppfordring:

– La bilen stå og ta T-bane til Brattlikollen eller trikk til Jomfrubråten hvis du vil oppleve den magiske stemningen under Norway Cup i år. (©NTB)