Gå til sidens hovedinnhold

Satser på drømmereprise

Artikkelen er over 16 år gammel

Os (BA): De var kompisgjengen som slo ut Vålerenga og spilte seg opp i toppserien. Nå drømmes det igjen om cupsus på Kuventræ.

– Vi spilte en kanonkamp, det var en helt fortjent seier, smiler Erik Just Olsen.

BA har tatt med «Just'n» og et par andre gamle helter til Kuventræ for å mimre. Det er 31 år siden, men minnene om Vålerenga-seieren sitter som spikret.

Det var den 1. juli 1973 at 3. divisjonslaget Os slo ut bohemene fra Oslo. To år senere var de i toppserien, men gikk rett ned igjen. Feberen i Os-bygden la seg, og siden har det vært ganske stille. Inntil nå.

– Jeg snakket med en kollega av meg i går. Kjerringen og ungene hans hadde ikke vært på Kuventræ siden 1975, men i morgen skal de på kamp igjen. Sånn er det i hele bygden. Utrolig morsomt, smiler Bjørn Valle.

Lynvingen Valle var også med og slå Vålerenga, og han husker det som i går.

9500 TILSKUERE

Eventyret på Os tok helt av da Erik Just Olsen kom til bygden i 1972. Han hadde spilt for Ørn-Horten, Brann og Fana, og som spillende trener fikk han virkelig sving på kompisgjengen fra Os.

Fra 1973 til -75 gjorde de to strake opprykk, fra gamle 3. divisjon til toppserien.

I de dagene var det sjelden under 2000 mennesker på kampene, ofte mye mer.

– Jeg har et bilde hjemme, der står det skrevet «9500 tilskuere» bakpå, sier en annen av spillerne fra den gang, Norvald Kinden.

- KNALL UT FRA START

Nå spiller Os i 3. divisjon. Tribunen er gammel, og folk glimrer stort sett med sitt fravær.

– Men vi har noe på gang, sier formann Leif Idar Røen til BA.

– Og da snakker vi om toppserien igjen?

– Nei, målet i første omgang er 2. divisjon. På lengre sikt kan en få til et 1. divisjonslag her, men det tar tid, understreker han.

– Og kampen i morgen?

– Det er bare å knalle ut fra start, kjøre opp masse folk. Rekdal vil nok be laget sitt ta det rolig i starten, og det er da vi må ha et par mål. Går det, er alt mulig, mener den Erik Just Olsen.