• I kveld spiller Brann årets første treningskamp. Svenske Elfsborg står på andre banehalvdel i Bradenton, Florida. Kampstart er klokken 2100 norsk tid. Følg kampen direkte i vårt livesenter!

Senegaleseren ble hentet til Bergen på lån før 2012-sesongen fra senegalesiske Ouakam. Brann hadde opsjon på kjøp, men Niasse ble aldri noen hit på Stadion.

Etter kun et knapt halvt år i Brann ble han vraket, og returnerte til hjemlandet.

Siden har karrieren virkelig tatt av.

På medisinsk test hos Everton

Etter en tur innom tyrkisk fotball, ble han solgt fra Akhisar Belediyespor til russiske Lokomotiv Moskva i januar 2014. Overgangssum: Nærmere 50 millioner kroner.

Nå er Niasse på vei til den engelske storklubben Everton.

Mandag ettermiddag er han på medisinsk test på Evertons treningsanlegg, og hvis alt går som det skal blir han Evertons tredje dyreste kjøp noensinne. Liverpools lillebror er villig til å betale hele 13,5 millioner pund for senegalesernes tjenester, cirka 175 millioner kroner med dagens kurs.

På de knappe fire årene etter at han ble vraket i Bergen, har altså den målkåte spissen omsatte for over 225 millioner norske kroner.

Haugen: – Det er utrolig gøy

Tidligere lagkamerat i Brann er overrasket.

– Jeg ble litt overrasket da jeg fikk høre at han var på vei til Everton. Han fikk det ikke helt til i Brann, men samtidig så du at han hadde noe ved seg. Han hadde noe som han ikke fikk ut, sier Fredrik Haugen til BA.

Branns midtbanespiller, som for tiden er i Florida på treningsleir med Brann, holder fortsatt kontakten med sin gamle lagkamerat.

– Jeg snakket med ham for noen uker siden. Da var han i England og jeg skjønte a noe kom til å skje, forteller han.  

Når Hagen får høre summen Everton er villig til å betale, begynner han bare å le.

– Fy f … Det er utrolig gøy da, sier Haugen .

– Er det inspirerende?

– Ja. Det viser jo at uansett så langt nede du ligger, så finnes det muligheter. Det er mye tilfeldigheter. Det gjelder å være god i de riktige kampene. Da kan alt skje.

– Hva tror du er grunnen til at det ikke funket helt for ham i Brann?

– Det er mye som kan spille inn. Det var et annet land og kanskje en annen spillestil enn han er vant til. Det kan jo også være at han slet med noe. Det er umulig for meg å si. Men han har åpenbart et potensial som man ikke så den gang.

– Ikke god nok for Brann 2

Haugen har forståelse for at Brann lot spissen gå.

– Det er vanskelig når spilleren ikke leverer der han er. Da er det vanskelig å forutse hva som skulle skje i fremtiden. Meg jeg tror at han stortrives nå og er glad for at han kom seg videre.

Dagens sportssjef Rune Soltvedt jobbet i utviklingsavdelingen da Niasse var i klubben.

– Sånn er fotballen. Det er andre som svarer på hvorfor det ble som det ble. Dette viser hvor vanskelig det er. Jeg er forberedt på at slike historier kan dukke opp når vi selger eller kjøper spillere. Niasses historie er ikke enestående i fotballen. Det er nok mange klubbdirektører, sportssjefer og trenere som har grene seg i søvn over slike episoder, sier Soltvedt til BA.  

Det var daværende sportslig administrative leder og Rolf-Magne Walstad og trener Rune Skarsfjord som i sin tid hentet – og vraket – Niasse.

I januar 2016 sa Walstad følgende til BA om Niasses tid i Brann.

– På det tidspunktet forsvarte han ikke engang en plass på Brann 2. Trenerne der ville helst ikke ha med videre. Det var helt naturlig å sende ham tilbake.

– Angrer du på at dere sendte ham hjem?

– Ser man det med 2016-øyne, så er det klart jeg gjør det, men ikke slik situasjonen var da vi valgte å avslutte lånekontrakten. Denne historien viser bare hvor fort ting kan snu i fotball, sa Walstad til BA.