Gå til sidens hovedinnhold

Vennene har startet kronerulling for flåttsyke Ane

Artikkelen er over 7 år gammel

Ane Fimreite (21) er slått ut av Borrelia. Nå har vennene startet kronerulling for å få henne på bena igjen.

Mandag fylte Ane Fimreite 21 år. Hennes største ønske er å bli frisk nok til å få tilbake hverdagen. Om hun får den gaven, er det foreløpig ingen som vet.

De siste fire årene har jenten fra Sogndal slitt med konstant hodepine. Det hele startet da hun som keeper for Kaupanger fikk et ublidt møte med stangen i en kamp mot Voss.

– Alt startet etter at jeg krasjet med stangen. Jeg har hele tiden trodd at det har vært det som har gjort at jeg har vondt i hodet, men det er sikkert en god blanding, sier hun til BA.

Etter episoden på Voss ble 21-åringen skikkelig dårlig.

– Jeg måtte kutte ut fotball i en periode. Jeg klarte å komme tilbake litt da jeg gikk fra Kaupanger til Avaldsnes, men jeg ble syk igjen der og måtte flytte hjem til Sogndal.

KLARER SEG IKKE ALENE

Men den tøffe keeperen trosset smertene og kom seg på bena igjen. Før fjorårssesongen ble hun hentet til Sandviken fra Arna-Bjørnar. Der sto hun fast i mål til det ikke gikk mer. Ane ble utmattet og alt ble mye verre enn «bare» konstant hodepine og vondt i nakken.

– Jeg fikk høy puls, kunne plutselig våkne med 140 i puls. Det har fortsatt ikke gitt seg. I tillegg er det symptomer som panikk- og angstanfall, feber og muskelsmerter.

– Jeg kan få følelsen av å ikke få puste. Og så er det en rekke andre diffuse symptomer.

Det har snudd helt om på hverdagen til den treningsglade keeperen.

Hun ble lagt inn på Haukeland Universitetssykehus med diagnosen kyssesyke. Da Ane ble friskmeldt, viste det seg at prøvene som hadde påvist kyssesyke, hadde vært såkalt falsk-positive. Dermed ante ikke Ane hva som feilte henne. Hun var jo fortsatt syk.

– Jeg har bodd hjemme i Sogndal siden oktober. Jeg prøvde en måned i leiligheten i Bergen, men det har ikke gått. Jeg trenger hjelp til det meste, forteller 21-åringen.

PUNGER UT

En typisk hverdag for Ane er å stå opp, spise frokost og legge seg på sofaen.

– Der blir jeg stort sett liggende. Hvis jeg orker det, kan det være at jeg lufter hunden på plenen. Og noen dager er det sånn at jeg kan ha besøk av venner, men dessverre er det minde gode enn dårlige dager.

Etter tips fra andre, bestemte hun seg for å teste seg for Borrelia. Ane sendte inn tre prøver til forskjellige steder, og alle kom tilbake positive for flått-sykdommen og såkalte co-infeksjoner.

– Jeg kan ikke huske å ha fått noe flåttbitt, men jeg bor jo i et område med mye tett skog.

Det offentlige har ikke testet henne for Borrelia.

– De mener at det er irrelevant. Legene i Sogndal har virkelig prøvd å hjelpe meg, men de har ikke funnet ut av det. Da kan ikke jeg bare vente på at de skal treffe blink.

I går dro Ane til en klinikk i Tyskland for å få intravenøs antibiotikabehandling.

– Det er hos en autorisert lege med 25 års erfaring. Det virker veldig bra, og jeg håper inderlig at jeg blir frisk av det.

Behandlingen koster minst 90 000 kroner inkludert reiseutgifter, og det er bare for de to første ukene. I tillegg skal hun forsøkte å få til en tredje uke, pluss at hun må tilbake ved en senere anledning. På toppen av dette kommer dyre medisiner. Det er med andre ord snakk om veldig mye penger.

Behandlingen støttes ikke av det norske helsevesenet, og betales av foreldrene til Ane. Men fredag kveld startet venner av den tøffe jenten en kronerulling for å hjelpe. Allerede mandag morgen var det kommet inn 40 000 kroner.

– Jeg synes det er flaut å skulle starte kronerulling og be om penger, men med en så dyr behandling er det greit å prøve.

At responsen har vært så god, er hun veldig takknemlig for.

– Det er veldig hyggelig.

Tirsdag kveld var summen kommet opp i 90 000 kroner.

SKJØNTE IKKE ALVORET

Sandviken-trener Øyvind Nordtveit merket først alvoret da Fimreite ble innlagt på sykehus.

Fimreite kom til Sandviken fra Arna-Bjørnar før fjorårssesongen, og sto fast i mål til hun ble så syk at det ikke gikk mer.

– Vi visste at hun slet med hodepine og nakken, men vi skjønte nok ikke hvor alvorlig det var før det smalt skikkelig og hun havnet på sykehus, sier Nordtveit til BA.

– Det var veldig uheldig både for oss og henne. Vi hadde en keeper til i Elise Barsnes, men hun var jo egentlig skadet.

Nordtveit håper at Fimreite blir frisk igjen.

– Vi håper absolutt på å få henne tilbake. Men så er det jo den menneskelige biten også – man kan jo ikke gå med så store plager når man er så ung. Det viktigste er at hun blir frisk, så er det en bonus om hun kommer tilbake til fotballen og oss.

Sandviken-treneren beskriver Fimreite som et stort keepertalent. Hun sto fast for U19-landslaget og fikk Statoils talentpris i april 2011.

– Hun er et kjempetalent. Ane er en offensiv og moderne keepertype. Hun er aktiv, god med bena og har veldig gode igangsettinger. Ane er ikke så høy, men hun har så god keeper-teknikk at det kompenserer for det hun mangler på høyden.

Sandviken vil også støtte Ane sin sak, men har foreløpig ikke klekket ut en plan for dette.

Kommentarer til denne saken