42-åringen fra Askøy dømmer flittig i 3. divisjon for herrer. Som da Brann 2 og Bjarg møttes til opprykksdrama på Varden 16. september.

Da gikk det en kule varmt både her og der. I løpet av 96 intense minutter fikk to spillere marsjordre, begge lags trenere fikk gult kort og to mål ble annullert – før det hele ble avgjort med en scoring seks minutter på overtid.

«Magisk kok»

I ettertid gikk Drange igjennom kamphøydepunktene fra BA og evaluerte enhver avgjørelse. Deretter la han ut en fyldig evaluering i en video på Tiktok.

Den nesten åtte minutter lange videoen har følgende innholdsfortegnelse:

«Fullstendig kok. Må ha vært en magisk kamp for en nøytral supporter. Veldig krevende å dømme. Mye å lære. Særdeles gode assistentdommere med meg, heldigvis!».

@larsdrange

Dommerdagbok Brann2 - Bjarg i Norsk Tippingligaen avd 3. Toppoppgjør. Fullstendig kok. Må ha vært en magisk kamp for en nøytral supporter. Veldig krevende å dømme. Mye å lære. Særdeles gode assistentdommere med meg, heldigvis! #brann #brann2 #bjarg #norsktippingligaen #hordalandsfotball #dømming #dommer #referee #tiktokref #redcard

♬ original sound - Lars Drange

– Tok litt av

Innlegget er nå sett over 26.000 ganger og har fått en rekke kommentarer og «likes».

– Det har tatt litt av. Jeg pleier å legge ut en evaluering etter nesten hver kamp, men det ble nok litt mer kok denne gangen på grunn av at Brann er involvert, sier Drange.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– De er stort sett positive. Det er jo ikke alle som er enige i det jeg skriver, men det er greit nok det. Noe vil jo alltid bli feil. Og så legger ikke alle den samme argumentasjonen eller de samme kriteriene til grunn, sier 42-åringen.

– Hvorfor gjør du dette?

– Bakgrunnen er at jeg pleier å se igjennom alle kamper som jeg har dømt. Det er alltid interessant å studere sitt eget kroppsspråk underveis og se hva du gjør bra og dårlig. Når jeg ser på høydepunkter ser jeg ikke bare på mål og sjanser, jeg er vel så interessert i andre «disiplinære situasjoner». Kort og frispark og slikt, forklarer Drange, som finner klippene fra kampene på BA.no, som sender fra lokalfotballen.

– Jeg klipper gjerne ut det jeg mener er interessant, kommenterer og sender rundt til dommerkollegaer for diskusjon. Det er gjerne litt tidkrevende og jeg får ikke så mye respons. Derfor fikk jeg ideen om at jeg kunne legge det ut offentlig så flere kunne ta del i dette, sier han.

Han ser på Tiktok-publiseringen som en god mulighet til å diskutere og forklare diverse avgjørelser.

– Og så håper jeg at det kan skape en større forståelse for hva vi driver med.

– Det hadde vært helt strålende om dette kan være med på å rekruttere noen nye dommere også. Det er ingen tvil om at vi trenger flere her i kretsen, sier Drange, som nå har holdt det gående som dommer i ti år.

– Det var nærmest et «overlagt drap»

Det er på ingen måte slik at Tiktok-videoene er en skjønnmaling av Dranges prestasjoner på banen. Han bedriver gjerne selvpisking i full offentlighet.

– Tidligere i år bommet jeg på det som skulle vært en soleklar utvisning i en kamp på Stord. Det var nærmest et overlagt drap. Veldig svakt av meg. Jeg la ut noen betraktninger om hvorfor jeg hadde bommet, og da ble det hele delt videre av en britisk Tiktok-dommer, forteller han.

@larsdrange

3.div avdeling 3: Stord vs Åkra. Her er min egen evaluering av egen innsats: En rolig førsteomgang med 5 mål på de første 17.min! 2.omgang er preget av skader og mye stopp i spillet. Jeg hadde ikke dommerveileder, men hvis jeg hadde hatt hadde det blitt 7,9 på karakterskalaen (misser et rødt kort, åpenbar feil). Normal karakter ellers i denne kampen ville vært 8,4 #stord #stordfotball #åkra #åkrafotball #hordalandsfotball #3div #tiktokref #dommer Bilde av @user3653701834856

♬ original sound - Lars Drange

Drange vil ikke anbefale alle dommere å gjøre som ham.

– Dette er ikke for alle. Det er nok verre å gjøre noe slikt for de med ambisjoner eller dommere på høyere nivå.

– Lenger oppe i divisjonene er det nok strammere føringer på hva som er greit å formidle. Det jeg legger ut, er min egen mening og det er gjerne ikke drøftet med noen i kretsen på forhånd, understreker han.

– Jeg er 42 år og annethvert år er det cirka én dommer som får opprykk fra 3. divisjon. Da sier det seg selv at de ikke kommer til å gå for en på min alder. Jeg har ikke så mye å tape. Og så er jeg så erfaren og rutinert at jeg ikke er så sensitiv på de tilbakemeldingene jeg får, forklarer han.

Får trener-ros

Bjarg-trener Torbjørn Birkelund opplevde at Drange ga to av hans spillere rødt kort i den nevnte kampen mot Brann 2, men i ettertid bærer han ikke nag.

– Det var en tøff kamp å dømme, og jeg synes han traff greit med linjen sin. Det er vår feil at vi er litt for sent ute i en del situasjoner.

– Det første røde kortet er helt riktig, og så synes jeg at det andre gule kortet på den andre utvisningene er litt billig. Men det kan sikkert forsvares, sier Birkelund.

Går an å snakke med

Han er ikke selv på Tiktok, men repliserer «Tiktok-dommeren?» med en gang vi nevner Dranges navn.

– Jeg har ikke sett innlegget selv, men har fått det gjenfortalt. Det høres ut som en veldig god idé, sier han.

– Drange er en type som tar seg veldig lite høytidelig og som det går an å ha en dialog med før, under og etter kamp. At dommere byr litt på seg selv og gir oss et innblikk i hvordan de tenker, er positivt, mener Birkelund.

Bjarg-treneren kommer likevel med en liten advarsel, på generelt grunnlag.

– Det må ikke fleipe vekk avgjørende avgjørelser i sosiale medier, for det er mange som legger mye ned i fotballen på dette nivået.

Målshow uke 38: Se hele 53 mål fra den siste uken i lokalfotballen!