Etterlyser 100-åringer til fotoprosjekt

I morgen fyller Solveig N. Hagen 109 år. Hun er Norges nest eldste person, og var en av de første som ble fotografert til prosjektet «100 over hundre». FOTO: ARNE ÅRSETH, STUDIO NORDHORDLAND

I morgen fyller Solveig N. Hagen 109 år. Hun er Norges nest eldste person, og var en av de første som ble fotografert til prosjektet «100 over hundre». FOTO: ARNE ÅRSETH, STUDIO NORDHORDLAND

Artikkelen er over 1 år gammel

Fotograf Arne Årseth skal portrettere 100 hundreåringer i 2019. Nå ønsker han å få kontakt med flere personer på 100+.

DEL

Til daglig driver fotograf Arne Årseth Studio Nordhordland. Til tross for at han har vært fotograf på heltid i 25 år, har han også rukket å gi ut ni bøker, hovedsakelig om lokalhistorie.

Foto- og bokprosjektet «100 over hundre» har fotografen fra Lindås gått svanger med i fire år. Først nå i 2019, det siste året før Hordaland og Sogn og Fjordane blir til Vestland fylke, fant han anledningen.

Bok og utstilling i 2020

– Prosjektet skal bli til en bok og en utstilling i 2020. I boken blir portrettet supplert med en tekst om personen som er fotografert, forteller han.

Så langt har Årseth fotografert seks hundreåringer.

– I forrige uke var jeg på Lyngbøtunet og fotograferte en dame på 107 år. Og Solveig N. Hagen, som er Norges eldste person, fyller 109 år i morgen, forteller han.

– De blir veldig glade når jeg kommer på besøk med kameraet, sier fotografen. Årseth understreker at alle over 100 år, eller som fyller 100 i 2019, er aktuelle for å delta i prosjektet.

Under fotoseansen er det alltid med et familiemedlem som kan fortelle litt om livet til den som blir fotografert.

– Når man er såpass voksen, er ikke hørselen nødvendigvis så god lenger.

Må ta to bilder i uken

I snitt må han fotografere rundt to i uken for å komme i mål.

– Hvor mange 100-åringer finnes det i Hordaland?

– Det vet jeg ikke, det er vanskelige tall å få ut.

Så langt er det kun én av deltakerne i fotoprosjektet som er mann. Årseth blir spesielt glad om kjønnsbalansen blir bedre enn den er til nå.

Ta kontakt!

– Problemet er å få fatt i alle disse flotte menneskene. Kan BA hjelpe meg, spør han.

Klart vi kan. Ring fotografen på 909 94 102 hvis du har fylt 100, eller kjenner en som har.

Artikkeltags