I ti år har det amerikanske tidsskriftet National Geographic arrangert såkalte «foto-camper» over hele verden. I år har denne campen, i samarbeid med Røde Kors Norge, blitt lagt til tre steder i Norge, blant annet i Bergen.

Grunnideen er å gi barn i vanskeligstilte situasjoner en stemme, samt at mennesker med forskjellige bakgrunner møtes og på den måten tar et oppgjør med stereotypier.

– Mange har det som jeg

Saken fortsetter under bildet

– Jeg har en drøm, jeg vet at det var noen andre som sa det, om at dette bare er begynnelsen. At kameraet kan være en bro mellom mennesker som ikke snakker sammen. Det kan være et vakkert og trygt sted å starte, sier initiativtaker og fotojournalist Melanie Burford.

21 ungdommer og unge voksne deltar på programmet som varer i seks dager. Palestineren Marah Rashdan (22) fra Syria og Magnus Bruseth Danielsen (23) er to av dem.

– Jeg liker å ta bilder, men har ikke så mye erfaring. Dette har hjulpet og jeg har lært masse, sier Rashdan.

– Jeg har også blitt venner med flere skolekamerater som jeg ikke kjente fra før, legger hun til.

I tillegg til fotoundervisning arrangeres det samtaler for deltagerne.  Sentrale temaer er identitet; hvordan man ser seg selv og hvordan andre ser deg.

–  Jeg er palestiner født i Syria, og hadde aldri vært i Palestina før i forrige uke. Jeg vokste opp med at folk kommenterte at jeg ikke var Syrer, men da jeg dro Palestina kommenterte folk at jeg hadde en aksent - slik som vi snakker i Syria. Jeg er heller ikke norsk. Det finnes mange som har det sånn som meg, sier Rashad.

– Jeg vet allerede delvis hva jeg kommer til å sitte igjen med: Troen på meg selv som fotograf og at jeg vil bruke mitt liv på å fortelle historier, lære av fortiden og bruke min egen stemme, sier Magnus Buseth Danielsen.

– Sett deres hjembyer


Saken fortsetter under bildet

Til å lede de oppmøtte er blant annet den verdenskjente fotojournalisten, amerikanske Andrea Bruce hentet inn. Etter fler år i Washington Post, jobber hun nå mest frilans for New York Times og National Geographic. Dette er første gang hun er i Norge og første gang hun deltar i programmet.

– Jeg har brukt besteparten av de siste ti årene i Midtøsten. Jeg har sett hjembyene til ungdommene som er her i dag og sett folk forlate dem. Men, dette er første gang jeg ser hvor folk har endt opp, sier Bruce.

Rashad mener Bruce's bakgrunn fra Midtøsten hjelper de oppmøtte til å dele sine historier og tanker.

– Hun vet hvordan folk tenker der, det hjelper. På en måte har hun vært i samme situasjon som oss -  vært fra ett land men bodd lenge andre steder, hun forstår oss når vi snakker, sier hun.

Bruce påpeker at selv om basisbehovene er dekket er utfordringene fremdeles mange for dem som kommer til Bergen - noe de arrangerte samtalene tok høyde for.

– Vi snakket om hvordan det er å stå på utsiden av samfunnet, og hvordan man blir sett på. Vi har en nordmann som er religiøs og vil bli sett på den måten, men ikke blir det. Og vi har en med hijab som ikke er spesielt religiøs, men som automatisk blir det, sier hun.

– Det er spennende å se deltagere fra forskjellige bakgrunner snakke sammen. At man bygger broer og bryter ned fordommer. Hvordan folk blir representert er veldig viktig, og flere har blitt inspirert til å bli journalister. Jeg ville elsket å se flere journalister, de er en del av svaret tror jeg, legger Bruce til.

– Ikke bare elendighet

Med på laget i Bergen er Sara Manco fra National Geographic. Hun har vært med de siste tre årene og har opplevd fotocampen i Mexico, Rwanda og nå, Norge.

– Barn som befinner seg i en vanskelig situasjon og trenger hjelp til å prossesere hva de går eller har gått gjennom, kan få et utløp gjennom denne campen, sier hun.

Men, campen jobber også med å holde fast ved de positive sidene forklarer Manco.

– Det er noen steder hvor folk kun tror det finnes elendighet. Men, der det finnes elendighet finnes det også skjønnhet. På denne måten kan ungdommene vise disse aspektene frem også, sier hun.

– Tror du deltagerne er mer villige til å åpne seg for deg enn andre med tanke på din erfaring?

– Kanskje. Jeg har vært der de bor, altså besøkt deres hjemby. Også er jeg veldig interessert deres reise, hele reisen. Jeg deler min erfaring med dem og vi, arrangørene gjør oss sårbare, slik at ungdommene også blir komfortable med å være sårbare.

– Ettersom jeg har førstehåndserfaring med hva de har vært gjennom, tror jeg at jeg setter ekstra pris på å lytte til historiene deres - og kanskje skjønner litt mer av hvor vanskelig det må være, sier Bruce.

– Likhet fremfor forskjeller

Etter å dekket krig og konflikt i mange år, understreker Bruce viktigheten av å fokusere på likheter mellom mennesker.

– Det er veldig enkelt å se på krig på en svart-hvit måte. Men, det er mye mer komplekst enn det. Folk er likere enn man tror. Jeg vil fokusere på den likheten, fremfor forskjellene, sier hun.

– Jeg brukte mye tid på dette da jeg var i Irak, for hvis ikke amerikanerene følte denne likheten, var de ikke interesserte. Det samme gjelder her, selv om det ikke er krig. Det handler om å bygge bro mellom kulturer – å overkomme det man har i hodet, legger hun til.