Gå til sidens hovedinnhold

Fotomodell med horn

Lever av å være korpsmusiker og reiser verden rundt som solist og «fabrikkartist»

Artikkelen er over 2 år gammel

Han vil ikke kalles fotomodell. Like fullt brukes bilder av Tormod Flaten når fabrikanten Besson skal markedsføre instrumentene sine.

Han er profesjonell musiker i Sjøforsvarets Musikkkorps. Instrumentet er euphonium. Tormod Flaten er også utøver i Bjørsvik Brass, dirigent for Tertnes Amatørkorps og har stadig oppdrag utenlands som dommer eller solist.

– Jeg er vel ikke så flink til å sitte i ro, antyder han.

Presidentens korps

Flaten har hatt solistjobber i USA, Sør-Korea, Storbritannia, Frankrike, Sveits, Østerrike, Ungarn, Belgia, Tyskland, Danmark og Finland, ifølge presentasjonen av ham fra Besson.

Selv setter han stor pris på solistoppdragene for tre av de mest prestisjetunge militærkorpsene i Washington, USA.

– Jeg spilte med US Army Band i fjor. Fra før har jeg vært solist med US Airforce Band og om et år er jeg invitert til US Navy Band. Dette er presidentens egne militærkorps. Jeg har faktisk spilt med tre av fire av dem, mangler bare US Marine Band. Naturligvis er de knallgode og det er veldig hyggelig å bli invitert til slike korps, sier Flaten. Han understreker at også de norske forsvarskorpsene, som Sjøforsvarets, holder høyt internasjonalt nivå.

NM i brass

Arrangeres i Grieghallen hvert år, i år er for 40. gangen.

Deltakerne er voksenkorps.

Brassband har kun messingblåsere, i motsetning til janitsjarband som også har treblåsere.

Korps med treblåsere i tillegg kalles janitsjarkorps

 

– Disse korpsene trues stadig av nedlegging og innskrenkninger. Samtidig er de viktige forbilder for andre korpsmusikere, ikke minst ved at de viser muligheten til å komme så langt at man kan leve av å være korpsmusiker, sier Flaten.

Besson-artist

– Det er ikke slik at jeg er hyret inn som fotomodell av Besson. En dyktig hobbyfotograf og kompis som spiller i Eikanger-Bjørsvik Musikklag (Magnus Brandseth) har tatt bilder av meg her i Bergensområdet – og Besson bruker dem i markedsføring. Det blir litt som med sport, det er viktig for produsentene at de beste utøverne bruker produktene deres. Og ja, jeg er en såkalt internasjonal Besson-artist.

– Tjener du bra på det?

– Det er ingen fast betaling. De betaler for jobber jeg gjør for dem. Det kan være å være dommer i en solistkonkurranse de er hovedsponsor for. Det skjedde i Frankrike for et par uker siden. Og de sender meg på internasjonale konferanser eller er med på å finansiere konserter. Fabrikken støtter meg så jeg får oppleve mye spennende. Det er interessant å reise og finne ut hva som foregår ute i verden. Men det er ingen gullgruve.

– Er dette vanlig?

– Jeg har en kollega i Sjøforsvarets Musikkorps, Eirik Gjerdevik, som spiller tuba og er Yamaha-artist. Vi skal forresten til USA og spille sammen i mai. Men det er vel egentlig ikke så vanlig med slike avtaler.

Stiller i NM

Denne helgen er Tormod på plass i Grieghallen – det blir travelt. Han skal spille med Bjørsvik Brass i elitedivisjonen. I tillegg er han dirigent for Tertnes Amatørkorps i første divisjon.

2500 musikere til Brass-NM i helgen 

– Jeg liker å dirigere. Med Tertnes-korpset begynte jeg i 2003, og vi har tatt veien fra bunnen til 1. divisjon. Det har vært en fin opplevelse, sier Flaten. Aller mest stolt er han nok likevel over at Sandvikens Ungdomskorps klarte å vinne NM i janitsjar elitedivisjonen i 2011 under hans ledelse.

– Det var en ganske formidabel prestasjon fra underdogs, om jeg skal være helt ærlig, sier Flaten.

Folkehøyskolen viktig

De to øverste divisjonene i Brass-NM er dominert av korps fra Hordaland. Flaten er overbevist om at Manger folkehøgskule er en vesentlig grunn til det. Selv har han både vært elev ved skolen og senere jobbet der som dirigent.

– Det er heller ingen tvil om at miljøene i både Manger Musikklag og Eikanger-Bjørsvik betyr mye, musikanter fra hele Norge søker seg dit, og de siste årene har det også kommet folk fra utlandet.

Selv er han oppvokst i Vestre Slidre i Valdres. Han er en typisk «late bloomer» som begynte å øve seriøst på euphonium først som attenåring. Før det spilte han flere forskjellige instrumenter uten å ta det alt for alvorlig.

Etter videregående søkte han seg inn ved Manger folkehøgskule og prøvespilte for Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

«Old Star-band»

– Jeg kom inn begge steder. Det ble 13 år i Eikanger-Bjørsvik før jeg var med på å starte «old star-bandet» Bjørsvik Brass i 2008. Vi er en gjeng med venner som har nådd «moden alder» og ikke lenger kunne øve like mye som medlemmene Eikanger-Bjørsvik gjør, forklarer han.

Det ble en rask opptur.

– Vi begynte på bunnen, i fjerdedivisjon i NM. Så rykket vi opp hvert år siden. Riktig nok måtte vi ha to NM i første divisjon før vi kom opp i eliten. Men de siste fem årene har vi vært der, sier Flaten.

Toppkarakter

Han har gitt ut tre soloplater, deltatt på tallrike internasjonale festivaler, både som dommer og utøver. Han studerte ved Griegakademiet, og ble den første messingblåseren i Norge som oppnådde toppkarakteren 1.0 på sine to utøvende eksamener.

Han har også undervist i euphonium ved Griegakademiet, men etter at det ble fast jobb i Sjøforsvarets musikkorps i 2014 er det ikke tid til det lenger.

Selv for Flaten.

Kommentarer til denne saken