Lørdag kom Vetle Bergsvik Thorn på 9.-plass under verdensserien i triatlon i Hamburg. Det var den tidligere europamesteren i juniorklassen sitt definitive gjennombrudd internasjonalt på seniornivå.

– Vi har gått og ventet på dette en stund. Fordi vi har visst at Vetle hadde nivået inne på trening, men han har ikke fått det ut i konkurranser før nå, sier landslagstrener Arild Tveiten til BA.

Åsanebuen har en 8.-plass fra verdensserien i fjor, men den gang var feltet svakere enn det var lørdag. De store stjernene var på plass, utenom de tre lokale stjernene. OL-vinner Kristian Blummenfelt og Gustav Iden satser på lengre distanser denne sesongen, og askøyværingen Casper Stornes er skadet.

Presser seg selv mest

Norges Triatlonforbund er avhengige av støtten fra Olympiatoppen for sin satsing. Størrelsen på den styres av resultatene i verdensserien, der de tre største stjernene ikke er med.

Derfor er det viktig på mer enn en måte at den nye bergenske stjernen i sporten leverer.

– Jeg har ikke vært fornøyd med resultatene så langt, for jeg har hatt mer inne. Inn til denne konkurransen hadde jeg egentlig en dårlig oppladning, med sykdom og en liten skade. Forventningene var ikke enorme, men det var kanskje det som skulle til, ler Thorn selv.

Frem til nå har de største forventningene til 23-åringen kommet fra ham selv, og det er det ennå.

– Jeg begynner å komme i en alder der jeg må prestere etter hvert, mener han.

De lokale triatlonutøverne har allerede skapt mange store idrettsøyeblikk for oss, og landslagssjefen er sikker på at Thorn kan følge opp den tradisjonen.

– I utgangspunktet er nok Vetle et større talent enn noen av de tre. Han er allerede bedre enn dem i svømming, og i Hamburg nå var løpedelen spesielt imponerende. Det er ikke snakk om mye før han er på nivået til de tre andre, mener Arild Tveiten.

– Jeg har jo trent mye med Kristian, Gustav og Casper i mange år. Så jeg vet jo hvor nivået ligger, slår hovedpersonen fast.

Fremtidens stjerne

For landslagstrener Tveiten var det godt å se eleven endelig vise frem det han er god for.

– Og så er det jo viktig at vi viser at det kommer nye etter de tre som allerede har vært i verdenstoppen en god stund, slår han fast.

Det er i hvert fall ingenting i veien med motivasjonen til den kommende stjernen.

– Det er veldig motiverende å se at jeg nærmer meg nivået til de tre andre. De har fått mesteparten av oppmerksomheten til nå, helt fortjent, og da har jeg kunnet jobbe meg frem i det stille, sier Thorn.