Fjellutspringet Trolltunga er en yndet destinasjon for turglade fra inn- og utland. Spesielt om sommeren er det folksomt på stiene i Ullensvang kommune.

Om vinteren er det langt færre som velger den nesten tre mil lange turen. Det gjorde imidlertid to franske menn, som torsdag måtte søke tilflukt i en nødbu mens uværet herjet.

De klarte ikke å komme seg ned og ba derfor om hjelp fra Røde Kors. De frivillige i hjelpekorpset er godt trent på dårlige forhold, men fikk selv problemer med å ta seg frem til turistene.

– Det er veldig dårlig vær. Først etter flere forsøk klarte Røde Kors å komme seg frem til dem, sier operasjonsleder Tore André Brakstad i Vest politidistrikt.

Nødmeldingen kom inn ved 11-tiden. Nesten syv timer senere startet nedtransporteringen med snøscooter fra Trolltunga.

Politiet er ikke særlig imponert av valget om å legge ut på en slik tur når det er sendt ut farevarsel om dårlig vær.

– For å si det forsiktig, så er det ikke å anbefale. Selv for lokalkjente folk fra Røde Kors, som hadde rett utstyr med seg, var det svært krevende forhold, opplyser Brakstad.

De to mennene er henholdsvis i 20-årene og 60-årene, og skal ha vært i god behold da de ble lokalisert.

Noe vil kanskje undre seg om turistene kan forvente seg en regning etter en slik redningsaksjon, men for det er sannsynligheten liten. Årsaken er at nødetatene ikke vil skremme folk fra å slå alarm, og i verste fall risikere at folk ikke får hjelp. Hvis man derimot ringer inn en åpenbar falsk nødmelding, kan det bli dyrt.