I værvarselet for helgen blir ikke Storm og Yr enige med hverandre - eller seg selv for den saks skyld. Begge har endret prognosene for Bergen flere ganger.

Storm har vist deilig solskinn og temperaturer opp til 16 grader, mens Yr var mer pessimistisk med regnvarsel og noe kjøligere. Etter hvert har de to værtjenestene gitt mer like varsler, og ståa er nå som følger:

– Fredag ser ganske bra ut, temperaturene ser ut til å bikke 15 grader, og det blir greit sprekke i skydekket. Høye skylag vil oppleves som ganske fint vær. Fredag er den beste dagen. Lørdag og søndag blir det litt spredt nedbør, begge dager med litt lavere temperatur enn fredagen, sier meteorolog Julie Solsvik Vågane, ved Meteorologisk institutt.

Fortsatt usikkert

Særlig søndagsværet er viktig for mange. Da går nemlig Syvfjellsturen av stabelen, og det hadde forståelig nok vært greit med tørre løyper.

– Ja, søndag har vekslet litt i prognosene. Den forrige modellen vi kjørte hadde langt mer nedbør, mens nå viser de nyeste prognosene at det blir mer spredt nedbør i små mengder, sier Vågane, og tilføyer at det fortsatt kan endre seg.

– Jo nærmere vi kommer søndag, dess mer korrekt blir varselet.

Et sted midt i mellom

– Men hvorfor er det en slik forskjell i varselet mellom Yr og Storm?

– Vi bruker ulike modeller, og det kan vise enkelte forskjeller. For eksempel kan man måle nedbøren på ett punkt og få et resultat, men så ser det helt annerledes ut på et annet punkt noen kilometer unna. Storms modeller har ofte litt mindre nedbør enn dem Yr bruker, og dermed ser været vi melder litt kjipere ut.

– Hvem skal vi tro på da?

– Hehe, det er et godt spørsmål jeg ikke skal begi meg ut på. Men om man ser på begge varslene og legger seg midt i mellom får man ofte fasiten, sier Vågane.

Ustabile luftmasser

Meteorolog ved Storm, Roar Hansen, hadde ikke anledning til å kommentere forskjellene i prognosene torsdag ettermiddag. Han hadde det alt for travelt.

– Men jeg kan se at det er litt ustabile luftmasser over Bergen i helgen. Det betyr perioder med sol, lange perioder med opphold og noen regnbyger, sier Hansen til BA.

Han sier temperaturene vil bli litt lavere enn det vi har hatt enkelte dager i det siste.

– Det kan bli rundt 15 grader. Sjansen for byger er størst på lørdag, og ikke så stor på søndag. Det blir bris fra sørlig kant, og det skal bli greie forhold for turgåing, tror Hansen.

Mandag kommer det et mer omfattende nedbørssystem inn over Vestlandet.