(Nettavisen): Flyet, som kom via den georgiske hovedstaden Tbilisi, landet på Oslo lufthavn Gardermoen ved 0830-tiden, ifølge flightradar24.com.

– Om bord er norske borgere, noen familiemedlemmer til våre lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB torsdag kveld.

TV 2s reporter Fredrik Græsvik var blant nordmennene om bord.

– Det er fint å reise ut. Jeg skulle gjerne vært der og rapportert lenger, men med det arbeidsgiveransvaret TV 2 har så skjønner jeg at de velger å hente meg ut med en så usikker situasjon som det er nå, sier Græsvik til den oppmøtte pressen fredag formiddag.

I kontakt med Taliban

Reporteren sier at han de siste dagene har fått inntrykk av at situasjonen var mer under kontroll i byen. Han har selv vært i direkte kontakt med Taliban.

– De hadde ikke noen «issues» med at vi var i kontakt med dem. De er en større fare for sivilbefolkningen enn for vestlige journalister, sier Græsvik.

– Jeg hadde jo knapt kommet til landet før byen falt. Det var spesielt. Den usikkerheten, spesielt det første døgnet … hva skjer nå? Blir det krig? Klarer de å unngå kamper? Hvordan vil Taliban oppføre seg? De har en ganske stygg historie.

Les også

I snart 30 år har Fredrik oppsøkt verdens verste områder

– Trist

Det er trist å se Afghanistan falle «tilbake i et mørke», sier Græsvik om Taliban:

– De sier at de skal være snille denne gangen, men man ser allerede nå at de kjeppjager de som har samarbeidet med vestlige styrker, sier Græsvik.

Situasjonen er farlig for denne gruppen, mener journalisten.

– Det er synd at det ikke er et logistikkapparat på bakken der som gjør at flere kan bli evakuert ut, i stedet for at vi skal fly halvfulle, nesten tomme fly ut av Afghanistan.

I en rapport til TV 2 mandag sa han at det var flere vestlige borgere som avventet situasjonen:

– Det er så å si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene, sa Græsvik mandag.

NRKs korrespondent Yama Wolasmal var også om bord på flyet.

– Alle er enige om en ting: Det er fred de lengter etter. Og det er det som gir et håp i den utviklingen vi ser, til tross for dramatikken i Kabul. Krigshandlingene er slutt enn så lenge og folk kan puste litt ut, sier Wolasmal.