Arbeidet med å heve KNM «Helge Ingstad» går sakte, men sikkert fremover. Nå er alle missilene fjernet fra dekk, melder Forsvaret.

– Arbeidet med å strekke forhalere under havaristen er godt i gang. I tillegg har man fjernet alle missiler fra dekk da de kunne komme i konflikt med løftekjettingene under heving av fartøyet.

Frem til mandag ettermiddag var det gode værforhold på havaristedet, men etter et væromslag ble alle dykkeoperasjoner og arbeid med havaristen midlertidig stoppet.

Lå rolig i natt

Fregatten har ligget rolig siden da, men det er registrert mindre bevegelser i fartøyet.

Flere lag med dykkere er involvert i forberedelsene til heving av fregattskroget.

16 tykke kjettinger skal trekkes under og rundt skipet før hevingen kan gjennomføres.

– Vi har begynt å strekke forhalere under fartøyet. Disse skal brukes til å løfte kjettingene når disse er klare. Det er en vaier for hver av de 16 kjettingene. Vi driver med kontinuerlig dykkeraktivitet så lenge været tillater det, forklarte prosjektleder for hevingen Arild Øydegard til BA mandag.

Les også: Vet ikke når fregattskroget kan heves

– Krevende operasjon

I dagene fremover vil forberedelsene til heving etter planen fortsette.

– Hevingen av KNM «Helge Ingstad» er en krevende og kompleks maritim operasjon. Det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke tidsplanen, blant annet værforhold, fartøyets stabilitet og risikoen for forurensning, sier Øydegard.

Han understreker at de jobber for å starte heving av fregatten så snart som mulig.