Selv etter intens møtevirksomhet fredag er det altså ikke oppnådd enighet om neste års statsbudsjett.

Regjeringspartiene vil lørdag presentere det siste budsjettilbudet som ble forelagt Venstre og KrF på en pressekonferanse, opplyser kilder til NTB. Tilbudet vil bli lagt fram i finansdebatten mandag, og da vil de to støttepartiene ta stilling til om de skal støtte forslaget subsidiært eller avvente et eventuelt kabinettsspørsmål fra statsminister Erna Solberg (H).

En kilde opplyser til NTB at KrF er skeptiske til å subsidiært støtte et budsjettforslag partiet ikke er enig i, og forbereder seg derfor på en situasjon hvor det blir stilt kabinettsspørsmål.

Hemmelig sted

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) satt fredag ettermiddag i møte på et hemmelig sted. Verken Skei Grande eller Hareide visste hvor de skulle, men ble hentet i en bil for å bli kjørt til møtet med statsministeren og finansministeren.

Men det om lag fire timer lange møtet førte ikke fram, og Venstre-lederen dro tilbake på Stortinget, mens Hareide dro hjem.

Sammen med sin finanspolitiske talsmann Terje Breivik, satt Skei Grande fredag kveld bak lukkede dører på stortingskontoret for å jobbe fram et svar til tilbudet som lå på bordet. Ifølge Venstre-lederen har det ikke vært noen utvikling i løpet av dagen.

– Nei, dette er det mest krevende jeg har vært med på, sier hun.

Ifølge Stavanger Aftenblad tilbød regjeringspartiene en pakke på over 6 milliarder kroner for å oppnå en enighet. Den skal inneholde 2,5 milliarder kroner til klima- og miljøtiltak, blant annet satsing på jernbane. Videre skal det være 1 milliard kroner til familietiltak, inkludert kontantstøtte, og 1 milliard kroner til forskning og utvikling.

Pessimisme

Til tross for det betydelige pengebeløpet, så pessimismen ut til å råde på borgerlig side fredag formiddag.

– Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i 13-tiden, etter å ha diskutert den nye skissen i et flere timer langt møte med sentrale aktører i partiet.

– Jeg har håpet veldig lenge at vi skulle få til en enighet, men nå er jeg ikke optimist. Det er veldig krevende, sa Trine Skei Grande fredag ettermiddag.

Droppet kongen

Ifølge Aftenbladet skal de fire partiene ha satt en frist for å bli ferdig i løpet av helgen, og de skal ha blitt enige om at de ikke skal forhandle natten før finansdebatten mandag.

Både Erna Solberg og Siv Jensen droppet statsråd og innkalte sine respektive stortingsgrupper til ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag.

– Vi jobber hardt for å få til et budsjett, var det eneste Solberg ville meddele på vei ut fra møtet.

– Vi har strukket oss langt og anstrenger oss videre for å finne en løsning, uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen på vei inn til sitt møte.

Regjeringspartiene mener tilbudet bør være godt nok til å sikre en avtale mellom alle de fire partiene – selv om den omstridte bilpakken ligger fast.

Kan gå

Både Venstre og KrF har imidlertid vært tydelig på at de mener bilpakken er uforenlig med et reelt grønt skifte. De mener pakken, som består av både avgiftsøkninger og avgiftslettelser til landets bilister, gir i sum en premiering av fossilbiler.

Fristen for å fremme budsjettforslag går ut mandag morgen klokka 8.30. Halvannen time senere starter finansdebatten i Stortinget. Etter hvert som fristen nærmer seg, øker muligheten for at Solberg vil stille kabinettsspørsmål under finansdebatten, det vil si true med å gå av hvis hun ikke får støtte for budsjettet. (©NTB)