– Problemet er når partier kun omfavner én sak, være seg bompenger eller miljøet, da dreper man alt annet, sier tidligere ordfører og nå bystyrekandidat Herman Friele (H).

Torsdag ettermiddag deltok han under BA og NRKs valgfestival i samarbeid med Litteraturhuset.

– Kjempejobb som aktivister

Under valgfestivalens første post på programmet, «Vi som styrte byen», stilte Friele til debatt sammen med Martin Smith-Sivertsen (H), Filip Rygg (KrF) og ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

– Miljøengasjementet står høyt hos Høyre, det er ikke bare de grønne som bryr seg. Alle samfunnsborgere bryr seg, sa han.

Saken fortsetter under bildet


Etter debatten måtte Friele haste videre for å holde et foredrag om kaffe på Magda i Kong Oscars gate og BA hang på ham.

– FNB har gjort en kjempejobb som aktivister, men det er forskjell på å folkeopplysning og å danne et politisk parti. Som sistnevnte stiller FNB blankt på alt annet et bompenger, sier Friele.

Det er dog ikke bare bompenger den erfarne høyrepolitikeren irriterer seg over.

– Det er to ting. Det er for mye lobbyvirksomhet på de spissede temaene bompenger og miljø, i den rekkefølgen, samt at nasjonale politiker har tatt for stor plass. Det siste har mediene hjulpet mye til med, sier Friele.

– Dette er et kommunevalg, men føles nesten ut som et stortingsvalg. Skal vi begynne å ha stortingsvalg hvert annet år? Spør han.

– Udemokratisk utfall

Adressaten for frustrasjonen over bompenger rettes imidlertid ikke mot FNB:

– Jeg retter ikke nødvendigvis kritikk mot enkeltpersoner i FNB eller partiet selv, men heller borgerne som stemmer på dem, sier han.

Bystyrekandidaten mener at andre ting enn kun miljø og bompenger bør og må bli tatt stilling til før valgdagen 9. september.

Han gleder seg over å ta del i politikken igjen.

– Jeg har holdt en noe lav politisk profil frem til nå, men jeg vil kjente at jeg ville være med igjen. Jeg har jo en del erfaring også ønsker jeg å motivere og engasjere, sier Friele.

– Har dette noe med FNB å gjøre?

– Nei, det er uavhengig av bompenger-diskusjonen.

– Hvordan tror du valgutfallet blir?

– Flere mindre partier kommer til å få vippeposisjoner. Det er ikke demokratisk etter min mening. minoriteten skal ikke styre over majoriteten, sier Friele før han unnskylder seg inn til kaffeforedraget.