– Det er ingen tvil om hvor tyngdepunktet i norsk friidrett ligger for tiden, sier styreleder i Hordaland friidrettskrets, Haakon Aarø, til BA.

For ifølge bloggen Friidrett1 er 20 av de 66 norske utøverne som har kvalifisert seg for internasjonale mesterskap (EM, VM og ungdoms-OL), lokale eller kommer fra klubber i Hordaland. De fleste er fra Bergen.

Pedersen løper fort

Isabelle Pedersen er, sammen med Håvard Haukenes, det største bergenske friidrettsnavnet for tiden. I helgen løp Laksevåg-damen 100 meter hekk på 12,94 i Manchester, en knalltid i 0,6 sekundmeter motvind. BUL-løperen er for lengst kvalifisert for VM i London i august.

Bergen bugner for tiden over av talentfulle kastere, og både Sven Martin Skagestad, Beatrice Llano, Helene Ingvaldsen, Sigrid Borge, Mona Ekroll Jaidi og Mathilde Roe er kvalifisert til U23-EM i Polen i juli i ulike kastøvelser. I tillegg bør Skagestad (diskos) og Borge (spyd) ha et realistisk håp om å nå London-VM, kanskje også Llano i slegge.

I slegge perset for øvrig Helene Ingvaldsen med over to meter i USA i helgen, da hun klinte til med 64,14.

Bedre enn Bubka

Den som kanskje hadde den drøyeste prestasjonen sist helg, er unge Pål Haugen Lillefosse fra Gneist. Han er fortsatt bare 15 år, men gikk over 5,30 i stav i et stevne i München.

– Pål er jo helt ekstrem. Han er bedre enn Sergej Bubka var i ungdommen, han har jo en rekke verdensrekorder for sin alder, sier Haakon Aarø.

Fanas sportssjef Gisle Ellingsen er en av dem som vet mest om hva som rører seg i de lokale friidrettsmiljøene, og han liker det han ser.

 

Nye trenere og ledere

– For det første så er det mange knallgode årskull på vei opp. For det andre er det rett og slett mange flere unge som driver med friidrett nå, og da blir det selvsagt også flere gode.

– For det tredje er det mange flere unge trenere rundtom, som hindrer at de gamle ikke sitter på hver sin haug og «ruger på sitt», sier Ellingsen, og er dermed inne på et velkjent problem i bergensk friidrett: At klubbene ikke har samarbeidet godt nok. Og mangelen på gode treningsmiljøer på tvers av klubbene har ofte ført til at talentene har flyttet fra byen når de er ferdig med videregående skole.

– Som sagt så er det kommet flere unge krefter inn på ledersiden, og dialogen mellom klubbene er blitt veldig mye bedre, fremhever han.

–Det er blant annet satt i gang kretssamlinger, og vi prøver også å oppfordre til at de som kommer fra små miljøer kan hospitere hos andre, for å lære. Rett og slett at vi setter utøveren i fokus. Folk har begynt å skjønne at hvis vi gjør det, og utøveren blir god, så er det veldig positivt for hele friidretten. Uansett hvilket emblem han eller hun har på drakten, sier han.

Positiv konkurranse

Men selv om samarbeid er en nøkkel for suksess, understreker Ellingsen at konkurranse også er bra.

– Se på alle du talentfulle kasterne vi har nå. Jeg er ikke i tvil om at det gode kastmiljøet en har i Laksevåg og i Norna-Salhus – og konkurransen dem imellom – har drevet klubbene videre. Så både samarbeid og konkurranse er viktig, sier han.

– Når vi ser så mye bra i bergenske klubber for tiden, er det nok først og fremst fordi klubbene jobber bra. Men klubbene samarbeider også bedre, sier Haakon Aarø.

 

Fakta

66 norsk utøvere har så langt i sesongen klart kravene til store internasjonale mesterskap. 20 av dem er fra Hordaland.

VM i London: Isabelle Pedersen (fra Laksevåg, løper for BUL), 100m hekk. Håvard Haukenes (Norna-Salhus), 50 km kappgang.

U23-EM i Bydgoszcz, Polen: Monika Benserud (Gneist), tresteg. Mona Ekroll Jaidi (Norna-Salhus) og Matilde Roe (Fri), diskos. Sigrid Borge (Osterøy), spyd. Beatrice Llano (Laksevåg) og Helene Ingvaldsen (Norna Salhus), slegge. Eirik Dolve (Fana), stav. Amund Sjursen (Gneist), lengde. Sven Martin Skagestad (Norna-Salhus), diskos og kule.

Junior-NM i Grosseto, Italia: Live Haugstad Hilton (Bergens Turn), 200m og lengde. Henrik Irgens Gravdal (Gneist), 1500m. Marcus Thomsen (fra Voss, bor i Danmark, kaster for Tjalve), kule. Mari Aarø (Norna-Salhus), tresteg.

Ungdoms-OL i Györ, Ungarn: Martine Hjørnevik (Norna-Salhus), 200m og 100m hekk. Andreas Bakketun (Gneist), 100m, 200m og 400m hekk. Jacob Vaula (Stord), 100m.

Pål Haugen Lillefosse (Gneist), 100m hekk og stav. Hans-Marius Haukøy (Gneist), 3000m. Andre Seliussen (Gneist), 3000m.

Kilde: Friidrettsbloggen «Friidrett1».