Gå til sidens hovedinnhold

Sluttet å krangle – så blomstret friidretten i Bergen!

Artikkelen er over 2 år gammel

Det gror godt i norsk friidrett, og Bergen er fremst i klassen. Utviklingssjefen tror det er fordi de har sluttet å krangle!

– Det har tradisjonelt sett vært veldig sterk rivalisering mellom friidrettsklubbene i Bergen. Men vi må løfte i flokk, og det har bergensklubbene nå skjønt, sier Ståle Jan Frøynes til BA.

Den drevne friidrettsmannen, som har vært manager for flere topputøvere og står bak elitestevnet i Florø, er utviklingssjef i Norges Friidrettsforbund. I helgen samler han Norges friidrettsfremtid, rekruttlandslaget han er leder for, i Skien.

158 utøvere mellom 16 og 22 år er tatt ut på rekrutteringslandslaget 2019, og alle er invitert til Skien. Med trenere. 34 av utøverne er fra Hordaland, 37 av dem fra bergensklubber.

Sluttet å krangle

– Det gror veldig godt i friidretts-Norge. Og en trenger bare sjekke resultatlistene i juniorstevner for å konkludere med at Bergen har en stor andel av de fremadstormende, sier Frøynes.

Han gleder seg over at Norna-Salhus, Fana, Gular og andre lokale klubber nå klarer å samarbeide. BA skrev for noen år tilbake mye om alle talentene som forlot byen, fra Isabelle Pedersen til Vilde Svortevik. Miljøet ble for lite, klubbene var for opptatt av sitt. De siste årene har dette endret seg, etter hvert som en ny generasjon er kommet inn på ledersiden.

Les også

Nymark nekter å gi opp håpet om ren idrett

 

– Hvis ledernes fokus ligger på at Fana på død og liv skal være bedre en Gneist, eller Gular bedre enn Norna, blir det bare negativt for de unge utøverne. Men i løpet av de siste årene har en jo fått i stand gode regionale samlinger i Bergen, og treningsgrupper på tvers av klubbene. Det er utvilsomt veien å gå, det er da du setter utøveren i sentrum, sier Frøynes.

– Dere har mange som virkelig kan bli noe. Pål Haugen Lillefosse og Martine Hjørnevik, for eksempel. Der har du to veldig lovende 17-åringer som det er lov å forvente enda mer fremgang fra, sier Frøynes.

Saken fortsetter under bildet

 

Men det er ikke noe nytt med talenter fra Bergen, historien er faktisk spekket av dem. Den evige hodepinen er hvordan få gode juniorer til å bli gode seniorer.

Det er nettopp dette som er formålet til rekrutteringslandslaget, som nå for andre år på rad har en felles samling der også trenerne er invitert.

– I spørreundersøkelser til de som har lyktes med å «ta steget» fra god junior til god senior, og de som har hoppet av, så oppgis langvarig oppfølging fra en skikkelig trener – eller mangel på sådan – som en grunn til at en enten har lyktes, eller sluttet, forklarer han.

– Det er for få proffe og gode trenere i Friidretts-Norge. Nå inviterer vi trenerne med, for det er mye å hente på trenerutvikling, sier Frøynes.

Må spare noen kort

Martine Hjørneviks trener Tor Haugland (60) trente sine første utøvere i 1982. Og det er ikke første gang den gamle høydehopperen har hånd om store talent. I 1987 hadde han tre lokale utøvere i finaler i junior-EM, der Anne-Beth Espetvedt (nå Hoven) tok sølv på 100m hekk.

– Hva som skal til for å få de gode juniorene til å lykke som senior? Ja, hadde vi visst det, da skulle det blitt moro, ler han.

– Noe av problemet er at du ikke kan bruke alle virkemidlene med en gang. All forskning på trening viser at virkemidler, altså treningsmetoder, har størst effekt i starten. Og du må avveie når utøveren er klar for ulik type trening og belastning, og så skal du altså ha noen «kort igjen å spille» til utøveren er begynt å bli voksen. Vanskelig, men utrolig spennende, sier Haugland.

– Det eneste jeg vet med sikkerhet om dette, etter 36 år som trener, et at jeg vet mer nå enn da jeg begynte! Men de fleste prinsippene er likevel de samme, sier han.

Fakta

Av 158 uttatte på rekruttlandslaget (16-22 år) i friidrett, er 34 fra Hordaland:

Mellom og langdistanse:

Stian Aarvik, Gneist, Hans-Magnus Haukøy, Gneist, Ole Lyngbø, Ask.

Kappgang:

Siri Gamst Glittenberg, Laksevåg.

Sprint og hekk:

Martine Hjørnevik, Norna-Salhus, Andreas Haara Bakketun, Gneist, Filip Bøe, Fana, June Sæbøe Tvedt, Norna-Salhus, Jacob Vaula, Stord, Emma Abotnes, Fana, Tor-Junor Vedde, Gular, Muhammed Dodou Jatta, Norna-Salhus.

Mangekamp:

Andrea Thorsheim, AKS-77, Gjert Høie Sjursen, Gneist.

Høyde:

Erlend Bolstad Raa, Fana, Vetle Raa Ellingsen, Fana.

Stav:

Pål Haugen Lillefosse, Gneist, Fabian Werpe, Laksevåg, Kasper Fjellstad, Norna-Salhus.

Lengde/tresteg:

Live Haugstad Hilton, Bergens Turnforening, Mari Sellevåg Aarø, Norna-Salhus, Guri Sellevåg Aarø, Norna-Salhus, Viljar Gjerde, Norna-Salhus, Per Bucher-Johannessen, Fana, Hannah Rimstad Steffensen, Fana.

Kule:

Marcus Thomsen, Tjalve (fra Voss).

Diskos:

Hedda Hauge Aasgård, Bergens Turnforening, Anders Vik, AKS-77, Erlend Bergfjord Næss, Ask.

Slegge:

Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg, Oda Marie Myklebust, Bergens Turnforening, Kristen Brosvik, Ask, Håkon Litland, Laksevåg, Mariell Morken, Voss.

Kommentarer til denne saken