Den rutinerte Laksevåg-treneren Harald Heier er trener for tre utøvere i den norske troppen: sleggekasterne Håkon Litland og Oda Myklebust, samt kappgjenger Siri Gamst Glittenberg.

«En kombinasjon med kappgang og slegge er vel en trenerkombinasjon i mesterskapssammenheng som meget sjeldent har forekommet. Det er imponerende av den rutinerte treneren», skriver friidrettsforbundet på sine hjemmesider.

Trener i fire tiår

– Hehe, slik er det å være klubbtrener. Da må vi drive med det utøverne vil, sier Heier.

– Hvordan endte du opp som trener i så forskjellige øvelser?

– Jeg begynte med slegge for noen år siden med Beatrice Llano, men det er klart jeg har mye kontakt med andre trenere innen sleggekast og kappgang. Jeg finner ikke opp kruttet på nytt.

Heier har vært friidrettstrener i omtrent 40 år, og har tidligere trent utøvere som Isabelle Pedersen og Vilde Svortevik. Han trener utøvere innen alle øvelsene.

– Betyr alt for Laksevåg

– Han betyr alt for friidretten i Laksevåg. Han gjør at vi har så gode utøvere og et godt fungerende lag. Han er til stede seks-syv dager i uken, uansett vær, roser Ragnfrid Llano, leder av friidrettsgruppen i Laksevåg.

Heier selv påpeker at utøverne fortjener motiverte trenere.

– Det nytter ikke hvis utøverne har ambisjoner om internasjonale mesterskap, mens treneren er fornøyd med klubbmesterskap, da skjærer det seg. Som trener må jeg ha like høy motivasjon som utøverne, og det har jeg heldigvis foreløpig, sier Heier.

11 av 35 norske utøvere kommer fra Hordaland. Martine Hjørnevik (100 meter hekk) og Pål Haugen Lillefosse (100 meter og stav) er de fremste lokale medaljehåpene.

Jonathan Byrkjenes, leder for det norske laget, påpeker at de unge utøverne først og fremst er der for å lære og skaffe seg erfaring.

U18-EM i friidrett arrangeres fra torsdag til søndag denne uken.

PS! I 2016 og 2017 måtte utøverne ut med egenandeler i forbindelse med aldersbestemte friidrettsmesterskap. Nå har forbundet fått flere sponsorer og bedre økonomi, og egenandelene er kuttet ut.