Totalt er det nå 38 kjente tilfeller av omgangssyke på de åtte Turistforening-hyttene Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhellern, Krækkja, Kalhovd, Mogen og Middalsbu. På flere av hyttene har det kun vært registrert ett enkelttilfelle, og flere av hyttene har hatt kun friske gjester siden søndag.

– Rapportene fra gjestene på hyttene er at de har det veldig fint. De opplever at de får spørsmål fra folk utenfra, som sitter hjemme og ser de dramatiske overskriftene, men her på vidda er det strålende påskevær og fornøyde gjester, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Hägglund Langen i Turistforeningen.

Hyttene på Hardangervidda har hatt 1.613 gjester fra palmefredag til tirsdag. Det er en oppgang på 9 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Tiltakene fungerer

Symptomene på mageviruset er kvalme, oppkast og diaré. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.

Turistforeningen understreker at alle som får symptomer på mageviruset, kjøres ut umiddelbart som et forebyggende tiltak.

– Det som er positivt er at på de fleste av hyttene hvor det først ble registrert syke, har vi nå ikke hatt nye med omgangssyke. Det viser at tiltakene fungerer, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn.

Håndvask med vann og såpe

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom. Turistforeningen kan ikke få understreket nok hvilken grunnleggende hygieneregel som beskytter aller best mot smitte.

– Håndvask med lunkent vann og såpe er det mest virkningsfulle middelet for å få bukt med spredningen av omgangssyke. Vi oppfordrer særlig menn til å passe på håndhygienen, sier Hoff Wikborg.

Ifølge Folkehelseinstituttet er vinteren høysesong for omgangssyke på grunn av norovirusinfeksjoner. Ved siden av grundig håndvask med vann og såpe, er også god kjøkkenhygiene både hjemme, på skoler og i barnehager avgjørende for smittebegrensning.

Alkoholbasert hånddesinfeksjon er imidlertid mindre effektivt mot norovirus, ifølge Folkehelseinstituttet.