Liv på andre planeter?

Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Knut Jørgen Røed Ødegaard. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er åpen for at det kan være liv andre steder i verdensrommet.

DEL

Finnes det noen andre enn oss i universet? Røed Ødegaard mener dette spørsmålet er basisen for all romforskning.

TIDKREVENDE: Han regner med at vi vet mer i 2025, da har vi nemlig fått svar på om det er, eller har vært, primitive livsformer på blant annet Mars og Venus.

Astronomen ser det ikke som usannsynlig at det finnes avansert form for liv på andre planeter. Så langt har vi ikke funnet noe.

– Skulle vi være så heldige å oppdage intelligent liv på en planet utenfor vårt solsystem, vil det ta 150 år før vårt signal når fram til dem med lysets hastighet og 150 nye år å få et svar tilbake.

Det tar altså 300 år bare å få svar. Og så har vi heller ingen garantier for at de forstår oss.

ENORME TALL: Heller ikke romfartseksperten Erik Tandberg utelukker at det finnes liv på andre planeter.

– Vi har ingen håndfaste bevis, men det er vanskelig å tenke seg at det ikke er det. Det er så utrolige mange stjerner der ute, sier han.

Bare i Melkeveien, vår galakse, som bare er én av trolig 125 milliarder galakser, er det mellom 200 og 400 milliarder stjerner. I tillegg er det ikke utenkelig at det finnes flere planeter enn stjerner i verdensrommet.

– Det vil være rart om vi er de eneste, sier Johannes Sandal i Bergen Astronomi Forening, men han er ikke sikker på om det livet som eventuelt finnes på andre planeter er gjenkjennelig for oss.

Knut Jørgen Røed Ødegaard smører seg inntil videre med tålmodighet, og erkjenner at vi ikke får møte planetboere fra et annet solsystem ansikt til ansikt (hvis de i det hele tatt har et ansikt) før vi klarer å konstruere en romferge som kan tilbakelegge 25 millioner kilometer i timen.

Dette tilsvarer i overkant av 52 000 reiser fra Bergen til Oslo. Hver time...

Artikkeltags