Som frivillig i organisasjonen Dråpen i Havet, kjemper Gunn Skinlo for en bedre hverdag for de mange flyktningene i Hellas.

– Mamma gjorde meg bevisst på at det i leirene, i tillegg til alt flyktningene ellers har å stri med, var en ganske prekær bleiekrise som rammet de yngste i den greske varmen. Da laget jeg et innlegg på Facebook og oppfordret venner og bekjente til å bidra.

Kristoffer var usikker på om appellen «Dropp den siste pilsen, og doner heller summen til bleier» ville fungere.

– En halvliter øl på byen er rundt 80 kroner, og for det kan man kjøpe 50 bleier, men jeg var usikker på om folk ville finne denne sammenligningen appellerende, eller irriterende, sier bergenseren, som er helt forbløffet av resultatet:

– Jeg kunne ikke ha drømt om et slikt resultat. Da mamma nå for tredje gang dro ned til en flyktningleir, hadde hun med 10 000 kroner som det kunne kjøpes inn nye bleier for.

 

Roser mamma

Kristoffer understreker at moren er den som fortjener hederen.

– Mamma skal ha mer av hederen, enn pilsen. Jeg tror at når man kjenner noen som skal bidra aktivt, slik som mamma, blir det mer personlig og man har lettere for selv å bry seg og donere, sier han smilende og konstaterer:

– Jeg er stolt av mamma som drar ned og fysisk hjelper. Jeg tror hun midt i all elendigheten, evner med sin personlighet å få andre til å føle seg sett og gi dem en form for anerkjennelse.

(Saken fortsetter under bildet)

Full av inntrykk

I morgen drar Gunn hjem til Bergen, etter tre uker som frivillig i Camp Elefsina.

– Media har kanskje sluttet å skrive om det, men krisen er langt fra over. Ukentlig kommer det flyktninger via gummibåt over til Hellas, sier Gunn, og legger til at tilstedeværelsen har gjort et sterkt inntrykk. 

– Jeg blir veldig fortvilet over å se hvor vanskelig folk har det og hvor urettferdig livet er. Jeg feller noen tårer iblant, og tenker det er mer unaturlig om jeg ikke hadde blitt såpass berørt. 

– Er det noe, eller noen du har blitt ekstra berørt av?

– I fjor var det spesielt et barn fra Syria som jeg aldri vil glemme. Han var et typisk eksempel på et traumatisert barn, og var alltid i alarmberedskap og sint. Men han var den beste gutten når man fikk tatt han inntil seg. Alle trenger å bli sett, men flere har mistet foreldrene sine her.

Gunn håper flere vil engasjere seg.

– Jeg er takknemlig for alle som har donert penger, eller leker. Men jeg vil oppfordre flere til selv å reise ned og være frivillig i en av leirene.

Fakta om Dråpen i Havet

  • Dråpen i Havet er en frivillig organisasjon som ble stiftet september 2015 av Trude Jacobsen.
  • Organisasjonen har siden oppstarten koordinert flere enn 4800 frivillige hjelpearbeidere til Hellas.
  • Dråpen i Havet har som formål å gi umiddelbar og direkte bistand til mennesker på flukt. Hovedfokuset er å hjelpe barn og deres mødre som ankommer Europa ved å koordinere frivillige hjelpearbeidere, og ved å samle inn og distribuere nødvendig utstyr.
  • Hellas har gått fra å være transittland videre inn i Europa, til å bli provisorisk bosted for titusenvis av flyktninger. Grensekontrollene ut av landet er strenge, samtidig fortsetter tilstrømningen av nye båtflyktninger. Resultater er en opphopning av flyktninger i offisielle og uoffisielle leirer.
  • I Hellas er det nå omtrent 50 000 flyktninger. Over halvparten av dem er kvinner og barn, og mer enn 3000 av dem reiser alene.
  • Mange flyktningene lever under kummerlige og uverdige forhold på ubestemt tid. Behovet for bistand er stort.

Kilde: Dråpen i Havet og rescue.org