Gå til sidens hovedinnhold

Frøya må avlyse helgens kamp: – Jeg har forståelse

– Jeg tror ikke de har noe ønske om å straffe toppidretten, sier Frøya-trener Baard Stoller.

Det blir fortsatt ingen seriekamper i håndball, ishockey, volleyball, basket og andre idretter. Det ble klart da statsminister Erna Solberg og flere statsråder møtte pressen fredag.

– Vi måtte følge en prioritering, og vi valgte barn og unge. Vi kan ikke åpne alt på en gang, sier Solberg.

Kampaktiviteten i toppidretten har vært satt på pause siden midt i januar. Det har skapt utfordringer for gjennomføringen av sesongen i Ishockey, håndball, innebandy, volleyball, bandy, basket, curling og futsal. Toppidretten har hatt tillatelse til å trene både innendørs og utendørs, og det blir videreført.

– Jeg har forståelse

– Fra vårt ståsted er det kjedelig å ikke få spille, men det er det samme innen restaurantbransjen og for andre. Jeg har forståelse for totalbildet, og synes det er gledelig at de åpnet for barn og unge. Det var et godt valg, sier Baard Stoller.

Han er trener for BLNO-laget Frøya, som egentlig skulle spille hjemmekamp mot Asker Aliens på søndag. Det blir det ikke noe av.

– Alle kan ikke få. Noen må bidra også. Vi har fått spille store deler av året, så jeg synes vi har vært heldige selv om vi nå må betale litt. Det er en vanskelig situasjon, og jeg tror ikke de har noe ønske om å straffe toppidretten, sier Stoller.

Les også

Erna retter pekefingeren mot Brann: – De må følge reglene

– Har vært merkelig lenge

Voksne i breddeidretten kan drive organisert trening utendørs dersom det er mulig å holde god avstand. De lokale fotballklubbene som ikke er i toppidretten, får altså ikke trene med fullkontakt ennå.

– Jeg synes det har vært merkelig lenge, spesielt med de erfaringene man har fra fotballspill fra i fjor. Og spesielt på de plassene der det ikke er smitte. Det er veldig vanskelig å forstå at vi ikke får lov å spille fotball, sier Lysekloster-trener Ruben Hetlevik.

Fyllingsdalen-trener Roy Wassberg sier han har forståelse for at det er strengt, men at «det begynner å bli i overkant».

– Det er mange unge mennesker som er glad i idretten, og de sliter big time. De får ikke utøve idretten sin, sier Wassberg.

Han påpeker at det er mange talentfulle og hardtsatsende spillere også i klubbene som ikke tilhører toppidretten.

– Det er de som taper mest på dette. Vi snakker om at studenter og mange andre er viktige, men også disse menneskene er viktige. Liv og helse er selvfølgelig viktig, jeg skjønner det, men for meg blir disse spillerne de store taperne, sier Wassberg.

Les også

Helsedirektoratet: Branns kamp mot Bodø/Glimt burde ikke vært spilt

Kan gå utover Toppserien

De gjeldende reglene kan fort gå utover den planlagte Toppserie-starten 20. mars.

– Hvis dette forlenges ytterligere blir det krevende å starte opp Toppserien 20. mars. Det er sportslig og medisinsk uforsvarlig å starte opp (serien) uten å ha spilt treningskamper, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund.

Sandviken-trener Alexander Straus ønsker å la fagfolkene og politikerne ta seg av tiltakene.

– De lagene som håndterer denne usikkerheten best mulig, det er de som står på toppen til slutt. Det er viktig læring for mange. Jeg er opptatt av å ikke bruke for mye energi på ting vi ikke får gjort noe med, sier Straus.

Barn og unge kan konkurrere lokalt

Barn og unge under 20 år blir prioritert, og kan nå trene og konkurrere som normalt, både innendørs og utendørs. Kamper og cuper for denne gruppen kan i tiden som kommer arrangeres forutsatt at de samler deltakere fra samme kommune.

Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, som for eksempel langrenn, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region. Endringene trer i kraft fra midnatt 23. februar.

– Myndighetene har lyttet til idretten og våre forventninger til å lempe på tiltakene for barn og unge. Konkurranser er en svært viktig motivasjonsfaktor for å delta i idretten, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Kjøll har bedt om et hastemøte med statsminister Erna Solberg og regjeringen. Det finner sted 3. mars.

– Når det gjelder toppidretten og voksenidretten, hvor gjeldende restriksjoner opprettholder, er jeg bekymret. Jeg frykter at flere utøvere faller fra, de frivillige blir borte, arbeidstakere står i fare for å miste arbeidet og klubbene står i fare for å gå konkurs, sier Kjøll.

Fakta

Dette er regjeringens nye anbefalinger:

• Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. De unntas fra anbefalingen om en meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.

• Barn og unge under 20 år kan delta i idrettsarrangementer som samler deltakere fra samme kommune. Innendørs kan det være inntil 50 personer på slike arrangementer. Utendørs er grensen 200, det inkluderer utøvere, trener, dommere og eventuelle tilskuere. Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det (nytt).

• Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, som ski, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region der region brukes som geografisk inndeling. (nytt).

• Voksne anbefales ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand.

• Toppdrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.

• Toppidrettsarrangementer tillates, med unntak av seriespill som fortsatt anbefales utsatt i toppidretten. Det gjelder også treningskamper mot andre lag utenfor egen klubb. Dette gjelder også i idretter som er utenfor sesong, herunder fotball. Det anbefales fortsatt utsatt for å begrense mobilitet og sosial kontakt.

Kilde: Norges idrettsforbund

Kommentarer til denne saken