Norna-Salhus-sprinter Salum Kashafali (25) dundret rett inn i verdenseliten i sitt første parastevne i helgen.

Som BA omtalte fredag, har den svaksynte Loddefjord-karen, som er helt i norgestoppen blant de funksjonsfriske i Norge, nå bestemt seg for også å løpe i parastevner. Og der er han, ikke uventet, meget god.

Kashafali satte ny verdensrekord i klasse T12, som er den mellomste klassen for synshemmede, i forsøket fredag. Da løp han på 10,58.

I finalen lørdag ble det 10,61.

Blir satset på av Olympiatoppen

– Han ville veldig mye, men i sprint er trikset å løpe fort uten å ta i. Her ble det veldig mye krefter, og temmelig høye skuldre. Men herlighet, han var jo et hav foran nestemann uansett, forklarer Kashafalis mangeårige trener Jan Hordvik på telefon fra Nottvill, like utenfor Zürich, der helgens stevne gikk.

– Her har de et stort senter for tilrettelegging for ulike typer funksjonshemminger, så det var også her vi fikk tatt offisielt godkjente tester av synet til Salum, slik at han ble satt opp i rett klasse, forklarer Hordvik.

Større omtenksomhet

Olympiatoppen har allerede lovet at Kashafali skal inn i deres satsing mot OL i 2020, der Paralympics selvsagt går i samme by som det vanlige OL, altså Tokyo.

– Han vil jo bli en fryktelig sterk medaljekandidat i Paralympics, med mindre noe uforutsett skulle skje, sier Hordvik.

Den ruinerte treneren forteller om en meget fin opplevelse, både for ham og utøveren, i deres første parastevne.

– Uten forkleinelse for noen, må jeg si jeg oppfattet større omtenksomhet og tettere bånd mellom utøvere fra ulike nasjoner her, enn blant de funksjonsfriske. Alle har jo sitt å stri med av utfordringer i paraidrett, og det er sikkert noe av grunnen til at konkurrenter her ser ut til å genuint glede seg over hverandres fremganger. Veldig fint å se, så dette har vært en strålende opplevelse, sier han til BA.