I en leilighet i Ladegårdsgaten sitter 15 personer samlet rundt matbordet.

Tallerkenene bugner av brasiliansk mat. Feijoada, cassava og pão de queijo går ned på høykant mens situasjonen i rettenes opphavsland Brasil diskuteres.

Søndag var andre og avgjørende runde i presidentvalget i Brasil, og Latinamerikagruppene inviterte til valgvake.

– Det er utrolig fint at det finnes personer her i Bergen som ønsker å arrangere dette og som gir oss et sted å være sammen på en så viktig kveld, sier Leilane Passos til BA.

Brasilianeren er phd-student innenfor klimaforskning ved Universitetet i Bergen, og har bodd i Bergen i tre og et halvt år. Hun koser seg i den varme og inkluderende atmosfæren i Ladegårdsgaten, men har en uro over hva som skjer i hjemlandet.

– Jeg er urolig for valget. Vi hører historier fra Brasil om at militærpolitiet skal ha forsøkt å hindre velgere til å komme til stemmelokalene, og det i områder hvor det bor flest Lula-tilhørere, sier Passos.

Brasils valgmyndighet erklærer seier til venstrekandidaten Lula da Silva foran sittende president Jair Bolsonaro.

«Tropenes Trump»

Det er fire år siden høyrepopulisten Jair Bolsonaro ble valgt som Brasils president. Den tidligere kapteinen i den brasilianske hæren har fått kallenavnet «Tropenes Trump» og høstet kritikk for flere rasistiske, homofobe og kvinneundertrykkende uttalelser.

Hans hardbarkede tilhengere elsker hans fokus på «Gud, nasjon, familie, frihet», mens hans motstandere mener han har styrt Brasil i en mer aggressiv og miljøfiendtlig retning hvor rettighetene til landets urbefolkning, kvinner og skeive står i fare.

Mot ham stilte venstrepolitikeren Luiz Ignazio Lula da Silva, bedre kjent som Lula, som var landets president fra 2002 til 2010.

Han var landets mest populære president da hans periode var over, etter å blant annet ha løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom med omfattende velferdsprogrammer.

Så ble han viklet inn i en korrupsjonsskandale som førte ham i fengsel i 18 måneder. Dommen ble satt til side i fjor, og Lula slapp ut. Selv avviser han alle anklagene.

– Bolsonaro har dyrket volden i samfunnet

Jose Melo har bodd i Bergen i syv år. Han er også phd-student, innen geografi. Melo er bekymret for hva som vil skje etter valget.

– Mandag vet vi hvem som vant valget, men vi vet ikke hvordan det vil bli i landet. Det har utviklet seg en veldig voldelig kultur. Bolsonaro har et demokratisk ansvar for ikke å støtte opp under voldelige reaksjoner fra følgerne sine, sier han til BA.

– Jeg er også mest bekymret for hva følgerne til Bolsonaro vil gjøre om han taper valget. Bolsonaro har dyrket volden i samfunnet vårt, og veldig mange flere brasilianere har nå våpen, skyter Passos inn.

De håper begge at Lula vinner valget, men er klare på at de vet det vil ta tid å gjøre om på landets negative utvikling.

– Bolsonaro har fått valgt inn en rekke svært konservative politikere i kongressen. Så selv om Lula vinner, vil han ikke få hjelp derfra. Og økonomien til Brasil er fullstendig ødelagt av den sittende regjeringen så det blir vanskelig, mener Passos.

Farlig å kjempe for regnskogen

Det meste av den internasjonale kritikken mot Bolsonaro har gått på den kraftige avskogingen i Amazonas. Under Bolsonaro har den økt kraftig, og presidenten har selv sagt at han vil nedprioritere miljøvern og heller satse på økt jordbruk og næringsvirksomhet i regionen.

I den brasilianske delen av Amazonas var det i september i år registrert flere skogbranner enn i hele 2021.

Tallene kommer fra den brasilianske romfartsorganisasjonen INPE. Med satellittovervåking er det påvist 75.592 branner til 19.september i år mot 75.090 branner i hele fjor.

Mye av avskogingen skyldes bønder som hogger eller tenner på skog for å rydde mer land til kvegdrift og andre typer jordbruk.

Passos er selv klimaforsker og mener INPE er blitt betydelig svakere under Bolsonaros styre.

– Vi nærmer oss et veiskille hvor Amazonas ikke vil klare å komme tilbake. Å være klimaforsker i Brasil nå er svært vanskelig. Jeg har lyst å reise hjem en dag, men jeg tror ikke det er plass til meg slik Brasil er nå, sukker hun.

Melo nikker.

– Vil du være aktivist for regnskogen så er det genuint veldig farlig arbeid akkurat nå. De som er aktivister i dag gjør det vel vitende om at det er forbundet med høy risiko, sier han.

Dyp splittelse i Brasil

De siste årene har Brasil også sett en dyp splittelse mellom Bolsonaros tilhengere og motstandere. Frontene er blitt steilere og dypt personlige. Andre brasilianere på søndagens valgvake i Ladegårdsgaten ønsker ikke å stille opp i avisen, i frykt for å bli utsatt for hets av meningsmotstandere.

Til tross for alle problemene har både Passos og Melo fått et annet syn på hjemlandet sitt etter så mange år i utlandet.

– Det er noe med å bo i andre land som gjør at jeg bedre ser de positive sidene ved Brasil. Vi har en fantastisk rik kultur, det er et utrolig vakkert land og jeg håper jeg en dag kan reise hjem, forteller Passos og smiler trist.