Mens den britiske ubåtjegeren HMS «Portland» var utenfor Vestlandet ble besetningen oppmerksom på to russiske ubåter, opplyser den britiske marinen i en pressemelding.

Dette skjedde 16. og 19. juli nordvest for Bergen, da de atomdrevne «Severodvinsk» og «Vepr» dukket opp hver for seg. Det er henholdsvis en kryssermissil-ubåt og en angrepsubåt, ifølge meldingen.

Ubåtjeger

Det britiske krigsskipet kalles en ubåtjeger, fordi det er utstyrt med sonarer, sensorer, helikopter og torpedoer spesielt egnet for å håndtere det som foregår under vannoverflaten.

Ifølge den britiske marinen ble det også satt inn et britisk overvåkingsfly, som bidro i sporingen. Etter hvert overtok Nato og Baltiske styrker arbeidet med å følge ubåtenes ferd mot St. Petersburg, der den russiske marinen skal hedre seg selv 31. juli.

Det var svenske Expressen som omtalte saken først.

Sjøforsvaret: – Udramatisk

Sjøforsvaret i Norge var med og fulgte en russisk ubåt den 19. juli, bekrefter kommunikasjonssjef Torill Herland overfor BA.

Hun beskriver hendelsen som rutinemessig og udramatisk.

– Nå i disse dager er en betydelig andel russiske fartøy på vei til markeringen av den russiske marinens dag, som skjer i St. Petersburg 31. juli hvert år. I forkant av dette, er det økt russisk aktivitet. Det er ikke uvanlig, det skjer hvert år og er noe vi er godt kjent med. I dette tilfellet var også allierte fartøyer med, sier hun.

– Det er aktivitet i våre farvann. Det er forutsigbart og ikke noe vi ser på som problematisk, sier Herland.

Mens de to kystvaktskipene KV «Nordkapp» og KV «Bergen» skal ha fulgt med på russiske overflatefartøy, er det fregattene som settes inn når ubåter skal følges.

– 16. juli lå Thor Heyerdahl til kai, men 19. juli var den med, sier Herland.

Med jevne mellomrom trener Nato-styrkene på nettopp ubåtjakt, blant annet langs Vestlandskysten. Oppdagelsen i midten av juli skjedde kort tid etter at HMS «Portland» hadde deltatt i en slik storstilt øvelse.