Full fyr i terrenget på Sotra i timevis

Artikkelen er over 4 år gammel

Kontrollert brenning kom ut av kontroll i 12-tiden lørdag. Flammene raste i timevis og spredte seg fra Ågotnes og flere kilometer sørover. Nye nabolag varslet om at de kan bli evakuert natt til søndag.

DEL

– Tilbakemeldingen nå sist er at vi har kontroll på det. Det er ikke lenger åpen flamme, forteller Bjørn Næs i Bergen brannvesen i 2220-tiden.

Sivilforsvaret har patruljert i området i natt. Politiet opplyser at ingen har blitt evakuert i løpet av natten, men at noen har evakuert på eget initiativ.

– Aksjonen starter opp igjen i morgen. Da patruljerer et helikopter, og vi har mannskaper klare, sier Næs.

Klokken 23 ble brannen meldt slukket.

Planla slukningsarbeidet

Klokken 21 opplyste brannsjef Bjørn Olav Paulsen i Sotra Brannvern at brannen var slukket øst på øyen, men at flammene da var på vei vestover i retning Kårtveit.

Brannhelikopteret drev slukking i området. Noe personell og utstyr var også flyttet dit.

Da BA snakket med Paulsen, satt han i et møte der de planla slukningsarbeidet for resten av kvelden og natten.

Store områder

Brannen har rast i et stort område, men stort sett i forholdsvis god avstand fra bebygglse. Flammene er fortsatt ikke under kontroll.

Brannen startet da en kontrollert brenning av lyng kom ut av kontroll, ifølge politiet.

– Vi vet hvem som har startet dette, sier politioverbetjent Kjell Bjørn Heggøy.

Vedkommende kan vente seg å høre fra politiet.

– Vi oppretter en sak på dette, sier Heggøy.

Vinden laget trøbbel

Flammene herjet i terrenget i timevis.

Brannvesenet kom frem klokken 1212. Et helikopter ble kalt ut klokken 1330. Fra før var Sivilforsvaret sendt ut, og mannskaper fra flere brannstasjoner er i området.

Kraftig vind gjorde at brannen spredte seg hurtig. Flammene har beveget seg sørover fra Ågotnes via Spjeldsfjellet og i retning Fjæreide.

Klokken 20 var brannen fortsatt ikke under kontroll, men en har lykkes med å slukke den på Spjeldsfjellet, ifølge brannmannskaper på stedet.

Brannmannskapene på Fjæreide, seks-syv kilometer sør for Ågotnes, hadde da lagt opp slanger og var forberedt på å stoppe flammene før de nådde bebyggelsen. Det er flere bolighus og hytter i området.


Foto: Emil Weatherhead Breistein

Mye røyk – politiet ber folk holde seg borte

På Fjæreide var det svært mye røyk, som ikke er bra å puste inn.

BA har snakket med flere beboere, som sier politiet har bedt dem om å evakuere.  Politifolk på stedet sier også til BA at et område var sperret av og at folk har måttet evakuere, men BA får andre opplysninger fra operasjonssentralen i Bergen:

– Per nå er det ingen husstander som er evakuert. Men det kan være enkelte har fått beskjed om å holde seg unna visse områder, sier Stein Rune Halleraker, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt klokken 1940.

Han advarte beboere og skuelystne mot å komme for tett på brannen.

– Vi anbefaler folk å holde seg borte. Ikke kjør inn på smale sideveier for å se. I verste fall kan det føre til panikk hvis folk plutselig ser at «her må vi vekk fort». Det er unødvendig å komme for tett på, sier Halleraker.

Skal få oversikt

Statens skogbrannhelikopter var i arbeid fra klokken 1610.

– Helikopteret vil få oversikt over hvordan vi skal fortsette slukningsarbeidet, sa brannsjef Bjørn Olav Paulsen i Sotra Brannvern.

Paulsen sier brannvesenet patruljerer områder nær bebyggelse, og at den største utfordringen er at det er svært vanskelig å komme seg frem i området.

– Ikke godkjent

I tidsrommet 15. april-15. september skal man alltid ha tillatelse fra brannsjefen dersom man vil gjøre opp bål i eller i nærheten av områder med skog.

Ifølge brannsjefen var brenningen av lyng ikke godkjent av Sotra Brannvern.

– Det er ikke snakk om noen godkjent brennplan. Vi har ikke gitt tillatelse til bråtebrenning i dag, sier Paulsen til BA.

Politiadvokat Harald Bilberg sier på generelt grunnlag at den som forårsaker grovt skadeverk kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.

– Den normale reaksjonen dersom det ikke er betydelig materiell skade eller skade på personer, er klekkelige bøter og at man må ut med erstatning for forvoldt skade, sier Bilberg.

Hvor streng straffereaksjonen blir, kommer an på skade- og faregraden.

– Vinden skal avta

I 1615-tiden blåste det nordlig opp i liten kuling, forteller vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Vervarslinga på Vestlandet til BA.

– Akkurat nå er ikke vindforholdene de beste for brannmannskapene, dessverre, men det ser ut som om vinden skal avta sakte men sikkert utover kvelden, så det går i riktig retning, forteller hun.

Vinden vil synke til frisk bris utpå kvelden, og så fortsette å minke til bare bris utover natten, sier Seter.

– Vindretningen vil samtidig snu mer mot øst, legger hun til.

Søndag blir det mindre vind, med skiftende bris på formiddagen, ifølge meteorologen.

30-35 personer

I 1430-tiden mobiliserte Sivilforsvaret avdelinger fra Askøy og Fjell.

– Totalt blir det 30-35 personer fra oss som skal hjelpe til. Vi har med slangemateriell og annet lett slukningsutstyr, samt lyngpisker, sier operasjonsleder Eivind Hovden i Sivilforsvaret i Hordaland.

Sivilforsvaret vil bistå brannvesenet både med slukningsarbeidet og etterslukking.

Mathopen

Det ble også meldt om en gressbrann i Hillratjønnveien i Mathopen like før klokken 12 lørdag.

Brannvesen og politi kom til stedet, og brannen ble raskt slukket.  Det var cirka 100 kvadratmeter som brant.

– En gutt i tenårene har vært uforsiktig med bruk av ild. Han har pustet inn en del røyk, og får oppfølging av helsepersonell. Deretter blir han kjørt hjem til foreldrene, sier assisterende operasjonsleder Eivind Hellesund ved Hordaland politidistrikt.

Tips Oss
E-post: tips@ba.no Telefon: 800 33 044