Gå til sidens hovedinnhold

Full seier for Sandven

Artikkelen er over 2 år gammel

En fem år lang krangel om 23 elbiler er nå over. Et fransk selskap saksøkte Trond Sandven for fire millioner kroner, men tapte så det suste.

Gulating lagmannsrett slår fast at det ikke er ført bevis for at Rhône Auto leverte bilene på kreditt til Sandven.

Dermed har lagmannsretten kommet til samme konklusjon som tingretten gjorde i mars i fjor. Sandvens heving av kontrakten var gyldig.

Har tapt millionbeløp

I stedet må franskmennene ut med til sammen 600.000 kroner i saksomkostninger til de to domstolene.

– Det skulle bare mangle. Jeg synes det er absurd at norsk rettsapparat i det hele tatt tar denne saken når det er jeg som ble svindlet, uttalte Sandven til BA etter tingrettsdommen i fjor.

Saken har vært en stor belastning for ham og selskapet i en rekke år, og til BA har han uttalt at selskapet hans har tapt seks millioner kroner på affæren.

I Frankrike er en mann med tilknytning til Rhône Auto dømt til flere års fengsel i en storstilt svindelaffære med elbiler.

Kjernen i svindelvirksomheten var at det ble opprettet en rekke tilnærmet fiktive selskaper for kjøp og salg av elbiler.

I Frankrike kan det ved salg av elbiler innkasseres en miljøbonus ved salg av i bilene innenlands. Selges bilene ut av landet, skal denne bonusen betales tilbake til den franske staten.

Fransk svindel

Bilene som ble solgt til Sandven, hadde først vært gjenstand for transaksjoner i Frankrike for å sikre utbetaling av miljøbonus der. Etter at bilene ble solgt ut av Frankrike – ble pengene ikke refundert av de fiktive selskapene.

Trass i et meget frynset rykte gikk altså det franske selskapet rettens vei. Selskapet påsto å ha levert 23 biler i henhold til en kontrakt som ble inngått våren 2014 og ville ha oppgjør og provisjon.

Representanten for Rhône Auto som nylig møtte til ankesaken i Bergen, erklærte for øvrig at dersom selskapet taper saken i lagmannsretten og idømmes saksomkostninger, vil disse ikke bli betalt.

I en slik situasjon vil selskapene bli avviklet uten noe til ankemotparten som kreditor, ble det opplyst.