Gå til sidens hovedinnhold

– Fullt mulig med dugnader

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om de nasjonale vårdugnadene er avlyst, er det fullt mulig å ta et tak i eget nærmiljø. – Og vi kan være behjelpelige!

Steinar Nævdal (67) er på sin siste vårdugnad langs med Kristianborgvannet. Med Bir-sekken i hånden, plukker konserndirektøren i Bir «vinterboss» i området rundt bedriftens hovedkontor.

Oppfordrer til dugnad

Siden 2001 har han hatt utsikt til vannet, og hver vår har startskuddet for vårdugnadene gått her i eget nærmiljø på jobbe.

Saken fortsetter under bildet


Nå går han snart over i pensjonistenes rekker.

-Selv om dugnadene er avlyst grunnet koronapandemien, oppfordrer vi folk om å ta en runde i eget bomiljø. Vi synes vel alle det er kjekt å ha det rent og pent rundt oss, når våren er like rundt hjørnet.

Bir-lederen har fulgt utviklingen på dugnadsfronten på 2000-tallet, og sett viljen for å være med gå rett til himmels de siste årene.

Saken fortsetter under bildet

– Folk er blitt flinkere og flinkere, og jeg tror at funnet av plasthvalen på Sotra for noen år siden, fikk fart på dugnadsånden.

– Det ble innmeldt 67 strandryddedugnader i 2019 via påmelding på vårt nettsted bir.no. Via strandryddeportalen ble det og innmeldt 130 strandryddedugnader i Birs område, og de frivillige rapporterte inn 14 756 kilo strandryddeboss, forklarer Tina Skudal hos Bir.

Med faren for smittespredning i disse dager, ble tanken om større dugnader satt på vent i år. Men som man på Bir-hold sier, så er det jo fullt mulig at man likevel kan bidra litt til miljøets beste også denne våren.

– Når skolene så smått starter opp igjen, og det snakkes mye om uteskole. Hva om barna kunne bidra litt med bossplukking, når de først er ute?

Hos Bir har Tina Skudal lyst å hjelpe alle dugnadsvillige, men må nødvendigvis justere en del på opplegget.

– Fortsatt vil det være slik at om man har avtalt med oss i forkant, vil strandryddesekkene med restavfall bli hentet av restavfallsbilen på den ordinære ruten.

Bare strandryddesekker

Men av erfaring vet Skudal at det ofte dukker opp boss som ikke er i sekker – boss som bilen ikke kan ta med.

– Derfor ser vi helst at folk tar alt av boss med til gjenvinningsstasjonene våre. Sekkene kan leveres gratis, under forutsetning av at man bruker de gjennomsiktige strandryddesekkene våre.

Saken fortsetter under bildet

Skudal hadde forleden kontakt med alle stasjonssjefene rundt på Birs gjenvinningsstasjoner for å høre om det ville være mulig å gjøre det på denne måten.

– Og ble møtt med et unisont «...dette skal vi klare å få til».

– Du nevner disse strandryddesekkene som er litt spesielle og ikke må forveksles med andre bossekker. Hvor får en tak i disse?

– Vi har i øyeblikket strandsekker med påskriften «Vi rydder strender i Hordaland» og så er det en ny type sekk på gang, hvor det står «Vi rydder strender på Vestlandet». Disse kan hentes på samtlige av våre gjenvinningsstasjoner i tillegg til at vi har plassert en liten gul kasse med sekker utenfor hovedporten til Bir i Conrad Mohrs vei.

Og når det gjelder åpningstider på gjenvinningsstasjonene er det bare den i Møllendalsveien som er lørdagsstengt. Alle de andre har åpent lørdager – og samtlige er åpen til 2000 på hverdager.

Kommentarer til denne saken