Gå til sidens hovedinnhold

Funn av E.coli i drikkevannet på Askøy

Artikkelen er over 2 år gammel

5450 berørt av kokevarsel på Askøy. – Det er svært beklagelig dette skjer igjen!

Det er fredag ettermiddag sendt ut kokevarsel til abonnenter i Horsøy, Juvik, Krokås, Kleppegrend, Kvernhusdalen, Lønvarden, Flagget, Myrane, Grønlien, Solhola, Strand, Løfjellet, Kleiven og deler av Holmedalen, skriver Askøy kommune i en pressemelding.

– Dette er sterkt beklagelig, sier vannsjef i kommunen Anton Bøe.

Etter drikkevannsskandalen på Askøy, tidligere i sommer, har de utvidet antall prøver av drikkevannet.

– Vi tester to ganger i uken på 14 punkter, sier han.

Det er en prøve på torsdag som har testet positivt på E. coli-bakterier.

– Dette var under en av rutinesjekkene våre. Da svarene var klare, sendte vi ut kokevarsel umiddelbart.

Peker på store nedbørsmengder

De sendte ut varsel fredag ettermiddag.

Han sier videre at de ikke har fått meldinger om at folk har blitt syke.

Det er uklart hva som har ført til bakteriespredningen i vannet, men vannsjefen peker på de stor mengdene nedbør som kom på onsdag.

– Det kom jo kolossale mengder med nedbør på onsdag. Det er nærliggende å tro at det kan være årsaken. Dette er jo et fjellbasseng, og vi kan ikke utelukke at det har vært en lekkasje inn. Det er selvsagt sterkt beklagelig at dette skjer igjen, sier han.

Det er tatt nye prøver fredag. Disse vil man få svar på lørdag.

– Kokevarselet vil uansett vare til over helgen.

Det er altså sendt ut SMS-varsel til de 5450 som er berørt av kokevarselelet. Flere i de aktuelle områdene reagerer på at de fikk sms sent, eller ikke i det hele tatt.

– Hvorfor tar dette så lang tid?

– Ja, vi har lurt på det samme. Det er litt vanskelig å si. Det er en ekstern aktør som har sms-tjenesten. Folk har forskjellige mobiloperatører, så det er ikke så godt å si hvor problemet ligger. Vi opplevde dette også da kokevarselet ble opphevet sist for eksempel. Noen får melding med en gang, mens med andre tar det flere timer. Dette må vi finne årsaken på.

«Fare for forurensing»

Sist varte kokevarselet i seks uker til de som var tilknyttet Kleppe vannverk.

Et av de mest rammede området sist, Tøssedalen, har ikke fått kokevarsel.

Forrige gang ble det funnet bakterier i det såkalte «168-høydebassenget». Dette ble tidlig utpekt som forurensningssted,

Denne gangen er det altså funnet bakterier i 125-bassenget på Øvre Kleppe.

I juni opplyste Jarle Kvalvik, kommunalsjef for teknisk avdeling i Askøy kommune, at det ikke finnes dokumentasjon på at dette bassenget, som kalles basseng 125, noensinne har blitt renset.

I forbindelse med drikkevannsskandalen, ble det offentliggjort en rapport om høydebassengene tilknytning til Kleppe vannverk.

Øvre Kleppe basseng skal etter planen settes ut av drift 2019/2020.

Der ble det konkludert med følgende om «Øvre Kleppe 125 basseng»:

«Det er vanskelig å oppnå tilstrekkelig sikring av denne typen bassenger»
« Fjelloverdekning og geologiske forhold som bergart, oppsprekking mm og aktiviteten over bassenget har betydning for faren for forurensning av drikkevannet. Bebyggelse over fjellbasseng, som det er på Øvre Kleppe 125 basseng, vil alltid være forbundet med fare for innlekking fra avløpssystemer via sprekker i fjellet.»

Det ble opphevet 18. juli.

Vannskandalen på Askøy

  • Over 2.000 askøyværinger ble dårlige av drikkevannet i begynnelsen av juni måned.
  • Totalt 76 personer ble så dårlige at de måtte legges inn på sykehus. Analyse av vannprøver fra høydebassenget på Askøy fastslår at vannet har vært i kontakt med hestemøkk, men det er ikke slått fast at dette er smittekilden.
  • En ettåring fra Askøy døde i juni. Ifølge obduksjonsrapporten hadde dødsfallet sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av Campylobacter.
  • Også en 72 år gammel kvinne døde. Også hun var smittet av Campylobacter. Kvinne hadde fra før av en alvorlig sykdom og svekket immunforsvar.

BA, NTB

 

Kommentarer til denne saken