Mol-familien er en meget spesiell gen-pool. Anders Mols (21) eventyrlige suksess i sanden med makkeren Christian Sørum (23) de siste årene har kanskje vært sportens samtaleemne nummer én.

For hvordan kunne et par gutter fra lille Norge, med et par Mol-foreldre som bodde i regntunge Fusa vest i landet, bli verdens beste sandvolleyballpar?

I tyske Hamburg fikk Kåre Mol to priser av trenerforeningen i det internasjonale volleyballforbundet (FIVB): En for størst fremgang med sitt lag, og en for verdens beste trener i 2018. Aftenposten meldte det først i Norge.

– Han gikk «all in»

– Ja, har du verdens beste trener, Anders?

– De sier så, i hvert fall!

Trenersønnen humrer, tar en kunstpause, og henter seg inn:

– Selvfølgelig har vi det. Det er vanskelig å kåre verdens beste trener, men det han har gjort de siste årene er helt unikt. Ikke bare de siste årene, heller, han har lagt inn mye tid i 20-30 år nå. Det er ikke tilfeldig at vårt trenerteam blir kåret til årets trenere, sier Anders Mol på telefon til BA tirsdag morgen.

21-åringen har vokst opp i en volleyballgal familie. Men foreldre kan være så dyktige de bare vil; det er utøverne som må legge ned treningsinnsatsen og prestasjonene. Ifølge sønnen er Kåre Mol fullt klar over det.

– Han sier veldig ofte at han er veldig stolt over å jobbe med oss. Han har alltid sagt at hvis han ville satset på noen, var det oss. Han så tidlig at jeg og Christian kunne bli skikkelig gode. Så gikk han «all in» på oss, forklarer Anders Mol.

Ingen plan B

Nå er det VM i Hamburg, og Mol/Sørum har åpnet gruppespillet oppskriftsmessig. De er etter to strake åpningsseire allerede klare for 16-delsfinale, men tirsdag ettermiddag venter en siste gruppespillskamp mot brasilianske Pedro Solberg og Vitor Felipe.

Den blir viktig å vinne for å slippe å møte toppranket motstand allerede i første utslagsrunde. Midt i VM-sirkuset er Anders Mol voldsomt usikker på hvor han hadde vært uten faren sin.

– Det kan godt hende jeg ikke hadde valgt å spille volleyball. Det var han som fikk meg inn i det, og som fikk meg til å elske det. Jeg er utrolig takknemlig for å ha så flinke trenere og foreldre med meg hele veien. Jeg har bare vært en volleyballidiot hele livet, og hatt et sterkt ønske og motivasjon for å lykkes.

– Jeg har hatt folk rundt meg som har gitt meg troen på at jeg kan bli så god jeg bare vil. Det har vært lett å motivere seg. Jeg hadde vel vært en fattig student i et eller annet nå om det ikke var for pappa – med flere, smiler han.

Mol/Sørums kamp mot Brasil er klokken 17.00 tirsdag.