Om ganske nøyaktig ett år, skal vi tre inn i valglokalene for å stemme over hvem som skal styre kommunene og fylkene våre. Det blir et viktig valg for store og små lokalsamfunn over hele landet. Men akkurat nå foregår det et annet, og minst like viktig valg: Hvem som faktisk skal stå på listene, og representere vår stemme de neste årene.

Jeg mener vi bør velge unge stemmer!

For det første er det viktig med representasjon. Demokratiet vårt er bygget på at noen få velges til å representere de mange, og siden de unge utgjør en stor del av befolkningen, bør det også gis plass til unge på valglistene.

Les også

Jeg har i årevis drømt om å få selvtilliten til en gjennomsnittlig, hvit mann

Valgdeltakelsen blant unge voksne er altfor lav, og det første vi kan gjøre for å motvirke dette, er å sette unge folk på listene. For selv om både Jan på 56 år og Birgit på 48 er dyktige folk, er det ikke de som får unge til å strømme til valglokalene. Derfor er det viktig med representasjon. Derfor er det viktig med unge folk.

For det andre er det ofte vi unge som vet best hvor skoen trykker i saker som angår oss selv. Saker som skole, psykisk helse, klima og fritidstilbud er jo saker som først og fremst angår oss. Det er vi som kommer til å kjenne mest på konsekvensene av politikken som vedtas nå, og derfor bør vi også få delta i beslutningene.

Sist, men ikke minst, gir unge folk ofte et nytt perspektiv på gamle saker, som kan være svært nyttig. Det er ofte vi unge som er forskjellen på en kommune eller et fylke som ser fremover, i stedet for bakover. Som ser muligheter fremfor begrensninger. Og som vet hva som kreves for at unge skal fortsette å bo i kommunen og i regionen sin. Det må ikke nominasjonskomiteene rundt om i landet glemme når de skal sette sammen sine lister.

Les også

Politikk for viktig til å overlates til eldre menn

Å sitte i et fylkesting eller et kommunestyre, skal ikke alltid handle om erfaring, men om hva man ønsker å gjøre, og at man setter seg godt inn i sakene og stiller forberedt - og det vet jeg unge mennesker er eksperter på.

Så kjære nominasjonskomiteer der ute, sats på unge folk og fyll listene deres med dem. Demokratiet trenger unge stemmer - det lønner seg alltid!

Og helt til slutt, til deg som er ung, og som er glad i lokalsamfunnet ditt: Still til valg! Politikk er viktig, spennende og utfordrende, og demokratiet trenger oss alle. Lokalpolitikken trenger faktisk folk akkurat som deg, som er ung og ønsker å gjøre en forskjell for lokalsamfunnet ditt. Så ta sats, tør å prøve deg, og kanskje ender du opp med å gjøre en reell forskjell.

Husk at vi alle trenger stemmen din! Still til valg!