– I fjor var alt avlyst, og det har faktisk vært en pause på oss på to år nå.

En «rusten» gjeng møttes

Svein Sakshaug er leder for Gamlekarmusikken på Nordnes, og han røper neppe noen hemmelighet, når han forteller om en temmelig «rusten» gjeng som møte opp til første trening.

– Har dere ikke hatt en eneste øving på to år?

– Nei, det har vi ikke. Et mindretall i korpset har møttes og spilt litt sammen. To-tre stykker har spilt i begravelser rundt om, men utenom disse har det vært bom stopp i ett og halvt år, forteller Sakshaug.

– Og det merket vi godt da vi startet opp igjen ...

8. september var det magiske datoen for gjenoppfriskingen av gamle kunster – og dette var på dagen ett og et halvt år etter at de la instrumentene til sides.

– Vi hørte jo med en gang at her var det mye å rette på. Derfor ble vi enige om å doble antallet øvelser, slik at i hele oktober og november har vi kjørt med to øvinger mot normalt én!

At gjengen på 30 musikanter legger sin sjel ned i forarbeidet, er hevet over tvil.

– Denne uken blir det øvinger tirsdagen, onsdagen, generalprøve på lørdag – og selve konserten kl. 1800 i Nykirken på søndag.

Noen vil kanskje si at dette må da bli i overkant mye for de muntre musikantene, men ifølge Sakshaug er det ingen grunn til å bekymre seg.

– Selv om gjennomsnittsalderen på korpsets medlemmer er rundt 74–75 år, skal nok dette gå bra.

Korpset lever så absolutt opp til gamlekar-begrepet, og eldstemann runder 89 om litt.

– Dette er den 30. julekonserten vi holder i Nykirken, og Lorents Joakim Ingebrigtsen (80) har vært med og spilt på samtlige.

Ofte er spørsmålet om rekruttering fremme når det gjelder korps av denne typen, og foreløpig går det greit også i Gamlekarmusikken.

Kunne ikke vært sånn

Det dukker opp én og annen «ungdom» på 64–65 som ønsker å gjenoppta gamle ferdigheter, når de får bedre tid.

Gamlekarmusikkens har i alle år hatt tette bånd til Nordnæs Bataillon, men det er ingen særbestemmelser om at man enten må ha gått i buekorpset, bodd på Nordneshalvøyen eller har annen tilknytning til Nordnes for å spille i Gamlekarmusikken.

– Hvis det hadde vært et krav, vil korpset vært død for lenge siden. Kanskje fem-seks av dagens medlemmer har en fortid i buekorpset.