Gå til sidens hovedinnhold

Går raskest å selge hytter her

Artikkelen er over 1 år gammel

I Kvam tok det i snitt 49 dager å selge en hytte i fjor.

I snitt tok det i perioden fra februar 2019 til januar 2020 101 dager å få solgt en hytte på fjellet. Det er 10 dager lengre enn sesongen før.

Men i Kvam, som blant annet rommer Kvamskogen, gikk det raskest i landet, med et snitt på bare 49 dager, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Det er likevel tregere enn i 2018, da salgstiden for hytter i Kvam var nede i 37 dager i snitt.

I Voss kommunen lå gjennomsnittlig salgstid på 118 dager, mot 63 i fjor.

– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet, og gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned fra toppen i 2015, men har steget de siste to sesongene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Per 30. januar i år lå det ti fjellhytter for salg på Finn.no i Kvam, mens det lå 56 for salg i Voss.

Les også

– Vi har folk stående på venteliste, som ber oss ringe om det dukker opp en hytte til salgs

Prisene har steget

Prisene for fritidsboliger på fjellet har i snitt steget med 2,6 prosent det siste året, og en hytte eller leilighet på fjellet koster nå i snitt to millioner kroner.

I Kvam er medianprisen 2,3 millioner kroner, mot 2,225 millioner i fjor. I Voss kommune ligger den på 2,875 millioner, opp fra 2,475 millioner i 2019.

Går vi tilbake til 2011, var medianprisen i Kvam 1,45 millioner kroner, og i Voss 1,9 millioner.

I Kvam ble det solgt 55 hytter i perioden, mens det ble solgt 87 i Voss.

Saken fortsetter under bildet.

Det ble solgt litt flere fritidsboliger på fjellet siste året enn sesongen før – 3899 stykker, en oppgang på 2,4 prosent.

Flest hytter ble det solgt i Trysil, Ringsaker (Sjusjøen), og Krødsherad og Sigdal (Norefjell og Haglebu).

De dyreste hyttene, der medianprisen er høyest, finner vi i kommunene Øyer (Hafjell), Hol (Geilo, Ustaoset og Haugstøl) og Flå.

– Den sterke prisutviklingen i markedet for fjellhytter fortsetter for femte år på rad. Men veksten i prisene er avtakende sammenlignet med de fire siste årene, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Ny rekord

Han påpeker at det siste året er satt ny rekord i antall omsetninger, og at de foreløpig ikke ser tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytte vil dempes.

– Mange husholdninger går med planer om å realisere hyttedrømmen og gjør det, noe både våre tall for brukthytter og tallene for bygging av nye hytter viser.

Saken fortsetter under bildet.

Til tross for omsetningsrekord og økte priser, ble fritidsboligene i snitt solgt for 2,5 prosent under prisantydning. Det er mer under prisantydning enn de foregående tre årene, da snittet lå mellom 0,6 og 1,2 prosent under.

Det handler blant annet om stort tilbud av fjellhytter, og dermed mye å velge i for kjøpere, påpeker Lauridsen.

– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris under prisantydningen, noe som historisk er normalt i hyttemarkedet. Utbudet av fjellhytter er stort i de aller fleste områdene vi måler i statistikken.

Kommentarer til denne saken