– En vandreutstilling – eller kunsten som går, fortsetter Hansen og gliser.

De er nesten jevngamle og har kjent hverandre siden de var studenter i Bergen. I voksen alder begynte de å gå på tur sammen.

– Vi har gått i ti år. Helst to timer på mandager, men også andre dager. Ikke bare på Fløyen. Vi har dratt på gåturer i utlandet også, sier Lasse Berntzen.

Bildeserie

Se bildene her

Gåguttene

Hver for seg har voksne herrene i noen tiår preget byen, enten det gjelder med kunst, byutvikling, meninger eller musikk. Nå har de gamle vennene gått sammen om fellesutstillingen i det nyåpnede Galleri Askøy på Florvåg. Utstillingen har de rett og slett kalt «Gåguttene».

– Jeg var heldig som fikk disse guttene til å stille ut da vi skulle åpne igjen, sier Dorte Monsen (18), som driver galleriet alene.

Et bilde om dagen

Det er altså erfarne menn som stiller ut på Askøy fra i dag:

Lasse Berntzen (64) er designer, byutvikler, musiker og kunstner. Han er utdannet billedkunstner, og mens han tidligere måtte ha annet arbeid for å livnære hjem og familie, har han nå vendt tilbake til det å male som hovedgeskjeft.

På Askøy viser han frem akvareller.

– I et par måneder malte jeg et bilde hver dag, mange av dem viser jeg her, sier han.

Mens Lasse holder seg innen A3-formatet har Augon Johnsen (66) malt store fargesterke bilder. Han har malt «hele livet», men har bakgrunn som grafiker og har også jobbet som illustratør.

Ansikt i jorden

Adam Nilsen (64) har vært keramiker siden 1970-tallet. Han stiller med to skulpturer i tillegg til syv ansikt som er satt i ramme og hengt opp. Ansiktene er på et tidspunkt i prosessen gravd ned i jorden, børstet av og hengt opp i rammene. Det gir en helt spesiell utførelse.

Per Helge Hansen (65) har atelier i samme bygg som det nyåpnede galleriet. Her lager han svære bilder, med sterke og varme farger. Fem av dem stilles ut på Askøy.

Hansen har også vært musiker i flere kjente bergensband.

Åpning lørdag

– Min mor drev galleri her noen år, frem til 2014. Nå åpner vi igjen med denne utstillingen, sier Dorte Monsen.

Under vernissasjen lørdag skal Helge Grønhaug fra De musikalske dvergene underholde.

– Det er mange skjulte skatter på Askøy. Mitt mål er å fremme de, sier den unge galleristen til BA.