Gå til sidens hovedinnhold

Auksjonerer bort kunstverk fra 37 gatekunstnere

Artikkelen er over 3 år gammel

– Hver eneste krone går til et proteseverksted, og vi hjelper folk bokstavelig talt på beina igjen.

Det sier Morten Heszlein-Lossius, en av initiativtakerne bak prosjektet «Gatekunst for Palestina» og Aesthetic Prosthetic. Han er også leder for Palestinakomiteen i Bergen.

– Måtte gjøre noe

Tilbake i 2014 arrangerte de den første gatekunstauksjonen. Den gang i lokalene til Bergen arkitektskole, og det var rundt 120 verk som skulle auksjoneres bort. Det ble solgt verk av gatekunstnere for 400.000 kroner. Siden den gang har de solgt 100 trykk av AFKs «Elephant in the Room», som tidligere var malt på en husvegg i Kristiansand.

– Vi har hele tiden følt at vi måtte gjøre noe, og det har blitt til dette prosjektet, sier Heszlein-Lossius.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Hjelper folk på beina

Før fredagens auksjon har de samlet inn rundt 850.000 kroner. Nå er proteseverkstedet i en stor økonomisk krise, og trenger sårt støtte for å kunne drive videre.

– Når det kommer til Gaza, palestinere og israelere, så kan mange tenke at det er politisk motivert og derfor blir det kanskje litt vanskelig å støtte opp om det. Derfor valgte vi å støtte proteseverkstedet, fordi det er en fin måte å vise solidaritet på og hjelpe folk på beina. Bokstavelig talt, sier Heszlein-Lossius.

Alt av inntekt som kommer inn, går uavkortet til et proteseverkstedet på Gaza, som har eksistert siden 1976 og gir ut gratis proteser og gir opplæring.

Heszlein-Lossius forteller at de venter at folk vil by fra flere steder i verden når de fredag streamer auksjonen på internett.

– Her har folk mulighet til å gjøre et varp på verk av mange kjente kunstnere.

Gatekunstnerne

AFK (No), Alice Pasquini (It), Blub (It), Carrie Reichardt (UK), Clet (It), Dr. D (UK), Ener Konings (No), Gurdish (UK), Fintan Magee (Au), Helen Bur (UK), HEX (Au), Hegre_One (No), Hyoru (Ar), Icy & Sot (Ir), Isaac Cordal (Es), Jan Vormann (Ge), Jim FitzPatrick (Irl), JPS (UK), KnowHope (Is), Louis Masai (UK), Martin Whatson (No), Milu Corresh (Ar), Miss.Printed (No), Mednøtt (NO), NAFIR (Ir), Nimi(UK/No), Nipper (UK/No), Octavio Serra (Es), RC (No), Rouge (fr), Run (Ir), Shadi Alzaqzoug, Sedin Zunic (No), Sinnsykshit (No), Skurk (No), Swoon (US), Tegson (No)