På nedsiden av Sentralbadet har en gjeng med bergenskunstnere stilt seg opp på rekke og rad. Alle har funnet frem sprayboksene og tatt fatt på hvert sitt motiv. Sammen har de ett felles mål.

– Vi skal male bare mørke mennesker rundt hele bygget. Dette gjør vi for å fremme mangfold, sier initiativtaker for aksjonen, Marie Doyenne, som også er kjent under kunstnernavnet Clash.

– Jeg gråt da jeg så det

Forrige uke ble to av verkene til gatekunstneren Rodrigo Cortez vandalisert med hvite smilefjes over mørke personer. Et av disse bildene var av Doyenne og bestekompisen hennes, Theo Mekonnen Myking.

– Jeg gråt da jeg så det. Det gjør så vanvittig vondt å se at ansiktet til Theo er borte på det bildet, og at mitt står igjen kun fordi det er hvitt, sier Doyenne og legger til:

– Jeg synes det er utrolig feigt å gjøre det på denne måten, helt anonymt. Dette er jo en direkte rasistisk ytring.

Like etter tok hun derfor initiativ til å samle en gjeng med gatekunstnere for å gjøre noe positivt sammen.

– Det er helt fantastisk at så mange talentfulle mennesker har kommet hit i dag. Det betyr utrolig mye at de er her for å belyse denne saken og fremme mangfoldet i byen vår.

Videre legger hun til at alle som vil er velkomne til å bli med og male portretter av mørke mennesker, uavhengig av om de har erfaring med gatekunst.

En oppfordring til alle

Gatekunstneren som hadde laget det originale bildet av Doyenne og Myking, Rodrigo Cortez, er en av mange som har tatt turen til Sentralbadet denne søndagen.

– Den første gangen jeg så at bildene hadde blitt tagget over, kom jeg sammen med 40 skoleelever som jeg skulle vise gatekunsten til. Jeg ble helt satt ut. Det var utrolig vondt å se, siden bildene var ment å representere mangfold, sier Cortez.

Cortez bestemte seg for å gjøre noe litt annerledes med bildet av Marie og Theo etter vandaliseringen:

– Jeg ville ikke bare male bildet på nytt og late som ingenting. Jeg lot derfor den hvite rundingen stå så folk kan se hva som har skjedd, samtidig som jeg malte noe positivt inni den.

NRK omtalte saken samme uke. I forbindelse med dette sa mangfoldsbyråd Katrine Nødtvedt følgende:

– Det er provoserende og opprørende å se noe som så tydelig går imot budskapet til verket.

I dag har han kommet for å lage et kunstverk som skal ha teksten «Dont you get it, we are all the same».

– Det er utrolig viktig for meg å være her i dag og lage dette. Jeg håper at dette kan være med på å få flere til å engasjere seg på en positiv måte, sier gatekunstneren og fortsetter:

– Jeg vil gjerne oppfordre alle til å male bilder av mørke personer og henge dem opp ved siden av det originale bildet mitt ved Korskirken.

– Det er viktig med representasjon

En av de andre som har tatt turen til Sentralbadet for å belyse mangfoldet er Maria Kiwanuka (19), også kjent under kunstnernavnet Nanjovu.

– Selv maler jeg som regel bare portretter av mørke mennesker, fordi representasjon er viktig for meg.

Jeg vil at man skal kunne kjenne seg igjen i byen sin.

Hun har funnet seg en plass lengst til venstre på veggen, hvor hun har begynt på et portrett som hun fant inspirasjon til på Instagram.

– Jeg synes det er kjempefint at vi er så mange mennesker som er samlet her i dag og gjør dette sammen. Det er viktig å vise at man bryr seg om hverandre, sier Kiwankua.