Gå til sidens hovedinnhold

Gi oss direkterutene tilbake!

De nye bussrutene etter 25. mai lovet flere avganger lokalt. Det gjelder ikke i rushet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

25. mai ble busstilbudet i Bergen endret. Flere mistet direkteavganger til byen. Dette gjaldt også linje 42 og 43 til Mathopen/Alvøen og Bjorøy. Der vi tidligere kunne stole på at bussen du satte deg på i byen etter jobb tok deg frem i den farten trafikken tilsa, måtte vi nå bytte buss på Loddefjord terminal. Det kan høres fint ut i utgangspunktet, men når 42-bussen drar ut fra terminalen akkurat idet bussen fra byen kommer inn, blir dette tilbudet en vits.

Les svaret fra Skyss lenger nede i teksten.

For oss som skal rekke henting i barnehage og SFO og rekke barnas treninger og kamper, er det helt uholdbart å måtte vente minst 20 minutter på terminalen.

I begrunnelsen sto det «Flere avganger lokalt». Det gjelder i alle fall ikke i rushet når folk er avhengig av å komme seg til jobb. Avganger er kuttet i den tiden det trengs som mest. Vi var en hel haug som sendte klagebrev til Skyss før sommeren, men svaret var det samme til alle:

«Flere reisende vil nå oppleve at de må bytte buss for å komme dit de skal. Vi er klar over at enkelte ønsker å reise fra dør til dør og slippe å bytte transportmiddel underveis. Men samtidig gjør bytter det mulig å nå flere reisemål og slik kan kollektivlinjene dekke flere behov.»

Målet har aldri vært å få direktebuss fra dør til dør, men et tilbud man kan stole på og som tar oss fra A til B. Det politiske målet om at flere skal droppe bilen til byen i rushtiden er vel og bra, men når Skyss spenner bein på oss som ønsker å benytte kollektivtilbudet blir dette svært vanskelig.

Som vi ser i artikkel i BA, oppfordrer Øygarden-ordføreren folk til å ta bussen. Da må tilbudet også møte brukerne sine behov. Hvis ikke blir det helt meningsløst. Gi oss direkterutene tilbake!

Skyss svarer: – Vi i Skyss jobber for et sammenhengende kollektivtilbud, og bussbytte i knutepunktene skal være forutsigbare. Vi ser at det kan være utfordringer med overganger fra hovedbusslinjene til de lokale linjene i Loddefjord. Spesielt gjelder dette på ettermiddagen fra ca. kl. 17 når det er litt lenger mellom avgangene på linje 42 og 43, og vi samtidig får forsinkelser på linjene fra sentrum på grunn av trafikken.

I utgangspunktet er det planlagt tre-fire minutters opphold fra linje 3 ankommer Loddefjord terminal til linje 42/43 kjører, men når linje 3 er forsinket fra byen kan det bli en stund å vente på neste avgang.

Når det er mye trafikk og køer anbefaler vi, om mulig, å ta en tidligere buss fra sentrum dersom man er avhengig av å nå en buss videre. Linje 3 har avganger hvert 10. minutt fra sentrum. Men vi skjønner at dette ikke er mulig for alle. Vi har stor forståelse for at det er ønske om flere busser på ettermiddagen, spesielt for barnefamilier som skal hente i barnehage og på SFO, og videre rekke fritidsaktiviteter.

Denne tilbakemeldingen tar vi med oss i videre planlegging.

Beste hilsen Camilla Lundberg Berntzen, pressekontakt i Skyss

Kommentarer til denne saken