Tirsdag ble det kjent at estisk-eide Bolt avslutter sin løperhjulsatsing i Bergen. Bolt er en av tre selskaper som i fjor fikk driftslisens av Bergen kommune.

– Bolt avsluttet sin utleie av elsparkesykler i Bergen mandag denne uken. Det var en vanskelig beslutning å ta, men det ble gjort for å effektivisere driften i Norge, sier løperhjulsjef i Bolt Martin Tansøy.

De 100 løperhjulene som Bolt hadde utplassert i Bergen i vinter er nå ryddet inn. Det samme er de elektriske bysyklene som ble testet ut en periode.

– Beslutningen har ingen innvirkning på vår drosjevirksomhet, så det vil fremdeles være mulig å bestille biler i appen vår i Bergen, sier Tansøy i Bolt.

Ryde styrer markedet

BA vet at en av hovedårsakene til at Bolt gir seg med løperhjul er Ryde Technologys jerngrep om markedet.

Ryde var første løperhjulselskap som etablerte seg i Bergen. Det skjedde i juni 2020. Siden har over et halvt dusin konkurrenter forsøkt seg, med vekslende hell. Aktøren med de grønne tohjulingene er markedsleder med en andel på opp mot 70–75 prosent.

I skrivende stund har de kun én konkurrent: Voi, som har bergenseren Christina Moe Gjerde som nordisk sjef.

– Vi har hele tiden sagt at det bør være maksimalt to operatører. At Bolt har trukket seg fra markedet bør være et tydelig signal til kommunen om at forskriften bør endres, sier hun til BA.

– Vi er overrasket over at Bolt trekker seg helt ut. Vi trodde de ville satse videre etter vinterpausen, ihvertfall i sentrumssonene, sier Ryde-direktør Tobias Balchen.

Til kamp mot Uber

BA vet at Bolt lenge har slitt med å få fotfeste i Bergen. I november trakk selskapet de fleste av sine løperhjul fra byens gater «på grunn av sikkerheten til innbyggerne». Bolt uttalte da at de skulle fortsette i Bergen når vinteren var over.

Slik gikk det ikke.

Mange bergensere kjenner Bolt som et el-løperhjulselskap. De er en gigant i Europa og har hundre millioner kunder fordelt på 500 byer i 45 land.

Men mobilitetsselskapet driver også andre tjenester som bildeling, matvarelevering og persontransport.

I februar i fjor startet Bolt opp taxitjenester i Bergen. Målet var å ta opp kampen med konkurrenter som Uber, Jip og Bolt om norske taxikunder.

Kampen om kundene

Det kom som en stor overraskelse da Ryde Technology etablerte seg i Bergen, nærmest over natten. Ett år senere hadde selskapet 2500 grønne løperhjul i bygatene.

Daværende byråd Thor Haakon Bakke kalte Ryde-ledelsen for cowboyer.

Bergen kommune trakk Ryde for retten i to omganger, der løpehjulselskapet gikk seirende ut.

Siden tårnet problemene seg opp for Ryde, med branner, ulykker, parkeringskaos og råkjøring blant brukerne, som BA omtalte i en serie artikler.

Lisensordning ble suksess

Stemningen blant partene bedret seg etter at lisensordningen ble etablert.

Litt overraskende for noen var at Ryde, som en av tre selskaper, fikk toårslisens.

– Nei, jeg vil ikke si at vi kuppet markedet. Vi har satset på Bergen, blant annet med nye sparkesykler, også etter at markedet ble regulert. Akkurat nå er det to aktører som har en tydelig markedsandel, og vi er i en klar nummer 1-posisjon. Det kan bli vanskelig for andre å komme inn midt i perioden. Vi opplever økende bruk, og tror tilbudet forblir populært fremover, sier Tobias Balchen i Ryde.

Antall klager og feilparkeringer har nå sunket drastisk.

Flere nasjonale regelendringer for sparkesykkel, blant annet innføring av alders- og promillegrense, har ført til en dropp i antall legemeldte skader, ifølge VG.

Avdelingsleder i Bymiljøetaten, Tord Honne Holgernes bekrefter overfor BA at man nå leter etter en mulig erstatter for Bolt. Tier, som ikke nådde opp da søkerfristen utløp, ligger godt an.

– Det er i så fall det eneste riktige, ettersom de ble nummer fire i konkurransen, sier Holgernes, og legger til at Bolt har vært en ryddig og samarbeidsvillig aktør.

Christina Moe Gjerde i Voi tror markedet nå kan åpne seg opp.

– Over tid er det aktøren som har det beste tilbudet på pris, teknologi og utstyr som vinner. At Ryde fikk et «first-mover advantage» er ikke noe vi tenker på. Med kun to operatører igjen i Bergen tror vi dette balanserer seg ut, sier hun.

Voi sikter på å bli den ledende aktøren i alle byene de er til stede i.

– Vi som har lisens må utvikle oss videre, og bevise at vi gjør oss fortjent til å vinne neste anbudskonkurranse. Vi investerer mye i produktet vårt. Teknologi og produktutvikling har vi tatt syvmilssteg på svært få år, sier Christina Moe Gjerde.