Gå til sidens hovedinnhold

Gir seg på grunn av kritikk: Advarer mot stygg valgkamp

Artikkelen er over 2 år gammel

Kvinnherad-ordføreren dropper gjenvalg på grunn av netthets og krass kritikk fra politiske motstandere. Nå advarer han mot ukritisk valgkamp i sosiale medier.

ARENDALSUKEN: Peder Sjo Slettebø har sittet som Høyre-ordfører i Kvinnherad kommune i fire år. Men det blir ingen ny periode for den 33-årige bakeren fra Sunnhordland.

I mediedebatten «Hvem kan vi stole på i valgkampen?» under Arendalsuka utdypet han hvorfor.

– Både politikere og medier står overfor en helt ny hverdag nå som alle kan være sin egen publisist i sosiale medier. Jeg opplevde at politiske motstandere brukte lokale Facebook-sider til å fremme sine synspunkter og etter mitt syn usanne påstander, sier Slettebø.

Slår valg-alarm

Kvinnherad-ordføreren sier omfanget var så stort, og med så mange løse tråder, at det var umulig å forsvare seg.

Nå hopper han av lokalpolitikken.

– Jeg er bekymret for årets valgkamp. Vi ser at debatten flytter seg fra de redaktørstyrte mediene over til sosiale medier. Utspillene er krassere, mer tabloide, og det blir spredt ting som ikke er sant, sier Peder Sjo Slettebø.

Etter hans oppfatning setter ikke tradisjonelle medier dagsorden slik som før, og det gjør at vi mister noe som er verdifullt for demokratiet.

– Jeg har hatt et fantastisk forhold til innbyggerne og ikke fått en ubehagelig telefon fra dem i løpet av disse fire årene. Men jeg opplevde at det politiske samarbeidsklimaet ble umulig. I en slik situasjon leser du det som blir skrevet og føler det er et sterkt angrep på din integritet. Dette kverner rundt i holdet ditt hele tiden, og du blir bekymret for hvor mange som tror på det som blir skrevet, sier han.

Onsdag siterte NRK Slettebø på at varaordfører Hans Inge Myrvold (34) er den fremste grunnen til at han ikke stiller til gjenvalg.

– Jeg har opplevd at vi har hatt et godt samarbeid, hatt fortrolige samtaler og blitt enige om hvordan saker skal løses, før jeg har fått krass kritikk av samme varaordføreren, sier Slettebø til NRK.

Myrvold (34) fra Senterpartiet avviser beskyldningene og sier at han har vært tydelig på uenigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Trollfabrikker

Kristoffer Egeberg er redaktør for Faktisk.no, en uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

– Nå har Faktisk drevet i to år og vi opplever at det vi gjør er skjerpende for redaktørstyrte medier. Vi prøver å rette feil og ta en konstruktiv debatt. Ansvarlige redaktører tar ansvar. Dette skiller dem fra disse andre aktørene, sier Egeberg, med klar henvisning til fabrikanter av falske nyheter i sosiale medier, også kjent som trollfabrikker.

Han bekrefter at falske nyheter fabrikkeres systematisk og i stort omfang. Flere nettverk har i perioder toppet listene over engasjement og delinger for norske nettsteder.

– Etter at vi har drevet systematisk kartlegging av løgnfabrikkene har de endret strategi. Volumet har gått ned og vi ser dem ikke så ofte på topplistene. Nå ser vi en ny type svindel, nemlig bitcoinsvindel. Disse aktørene annonserer i ordinære medier som Dagbladet og VG via Google Ads. De er dyktige og fabrikkerer saker om hvordan Idar Vollvik, Erna Solberg og Olav Thon har blitt kjemperike ved å investere penger i bitcoin, forteller Kristoffer Egeberg.

Måtte gå av

Med i debatten på Arendalsuken var også Espen Teigen. Sylvi Listhaugs (Frp) tidligere politiske rådgiver postet våren 2018 et Facebook-innlegg som vekket harme.

Listhaug måtte gå av som justis- og innvandringsminister som følge av et Facebook-bilde med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Teigen, som i dag arbeider som journalist for Nettavisen, ble under mediedebatten i Arendal spurt om han er fornøyd med de innleggene han postet på Facebook, og om han har bidratt til å skape et for tøft debattklima.

– Jeg synes jeg gjorde en god jobb som rådgiver for Sylvi, som da var statsråd. Hennes mål var å vinne velgere og vi skulle profilere hennes synspunkter og politikk. Dette var retorikk på en litt annen måte, sier Teigen.

Etter fem dager ble den omstridte posten fjernet 14. mars 2018 med begrunnelsen at bildet var brukt uten tillatelse fra rettighetshaveren Ap.

– Innlegget har vi begge beklaget og det burde ikke vært publisert. Men dette var bare ett av tusen innlegg jeg la ut. Ennå har ingen dokumentert at noe av det var feil. Du kan ikke sette dette opp mot løgn- og trollfabrikker som mediene kjemper mot hver dag, sier Espen Teigen.