Stavanger: – Jeg tror det bare er bra å gjøre en endring i OL-sesongen. Man får en mental boost med noe nytt og spennende, sier bergenser og landslagsløper Sverre Lunde Pedersen.

– Tror du drakten i seg selv er raskere, eller er det en placeboeffekt?

– Det kan være en placeboeffekt. Det viktigste er at man tror på det, sier Lunde Pedersen.

– Mange detaljer

I 2018 fikk det norske landslaget nye skøytetrikoter – etterfulgt av en enorm suksess i OL i Sør-Korea. Den gang ble det både sagt at draktene var åtte hundredeler raskere per runde, og at draktene skremte de utenlandske konkurrentene.

Nå gjentar Norge suksessen. I helgens verdenscupløp i Stavanger lanserer Norge en helt ny drakt. Den mest synlige forskjellen er at beina er blå og overdelen rød, og sånn sett er en mer tydelig Norge-drakt. Men selve nøkkelen ligger i stoffet som brukes i drakten.

– Det er snakk om mange detaljer og små justeringer for å få best mulig resultat, og vi er veldig fornøyde med resultatet. De nye draktene er enda raskere enn OL-drakten fra Pyongyang, og vi tror vi nå har verdens raskeste skøytedrakt, sier Roy Mulder i en pressemelding fra Norges Skøyteforbund.

Det er Mulder som har ledet arbeidet med de nye draktene, i samarbeid med NTNU og Olympiatoppen.

Lorentzens første løp

Håvard Lorentzen gikk sin første konkurranse med drakten fredag ettermiddag. Han hadde følgende dom etter løpet:

– Den var god. Det er et litt annet stoff på lårene, og den sitter godt på. Det kjentes bra ut.

– Tror du det utgjør en forskjell?

– Den skal visst være det raskeste som vi har hatt. Jeg håper det funker, sier Lorentzen.

Han legger til:

– Jobben må gjøres likevel. Det er ikke bare å dra på seg denne drakten og sette seg i hockey. Det er ikke så enkelt, ler han.

Skøyteforbundets sportssjef Lasse Sætre er optimist.

– Vi vet at vi hadde en av verdens beste drakter i 2018, og nå får vi en enda raskere drakt, så dette lover veldig godt. Det gir selvtillit å ha godt utstyr, sier Sætre i pressemeldingen.