Terningkast 5: Den varme mannen

HEALER: Joralf Gjerstad har sluttet å ta imot mennesker i nød. Men mannen fra Snåsa gjorde et unntak da Margreth Olin ville lage sin dokumentarfilm om 90-åringen.foto: filmweb

HEALER: Joralf Gjerstad har sluttet å ta imot mennesker i nød. Men mannen fra Snåsa gjorde et unntak da Margreth Olin ville lage sin dokumentarfilm om 90-åringen.foto: filmweb

Artikkelen er over 2 år gammel

Snåsamannen har ikke mistet sin magi.

DEL

Selv vil han ikke kalle seg for «tryllekunstner». Han er et medmenneske med evner han ikke kan forklare.

I 65 år har Joralf Gjerstad møtt rundt 50 000 mennesker som har søkt hans hjelp.

Margreth Olin, kjent fra dokumentarer som «Kroppen min» (2002), «Ungdommens råskap» (2004) og «De andre» (2012), måtte utsette filmen om Joralf Gjerstad da hennes samboer ble akutt syk i fjor høst.

«Mannen fra Snåsa» begynner også med denne hendelsen, som gjør regissøren til en aktør i sin egen film. Hun kontakter Joralf Gjerstad for å få hjelp, slik så mange andre har gjort før henne.

90-åringens helbredende evner har vært mye omtalt – og diskutert. Olin tar ikke stilling til det. Filmen er først og fremst et portrett av en gammel mann, som forteller om sitt eget liv. Sine varme hender og hva som egentlig skjer når mennesker opplever å bli bedre etter at de har møtt ham, forstår han heller ikke selv.

Det er sterke og rørende møter Margreth Olin skildrer. 22 mennesker med ulike sykdommer og plager fikk komme til Snåsa. Et utvalg er med i selve filmen.

Det er barn, åpne og fordomsfrie, og mer eller mindre skeptiske voksne. Joralf Gjerstad møter dem på samme vis.

Kroniske nakkesmerter forsvinner. Et stivt håndledd blir plutselig bevegelig igjen. En skuespiller lammet av nervøsitet og manglende tro på egne ferdigheter får smilet og livsgleden tilbake.

Alt dette skjer etter korte, men intense møter med mannen fra Snåsa.

Noen har ikke den samme opplevelsen. De blir ikke friske. Men heller ikke disse er upåvirket av 90-åringens nærhet.

«Mannen fra Snåsa» er til tider svært rørende, men uten at Margreth Olin skal beskyldes for å fri til tårekanalene og gjøre dette til en sentimental film.

Historien om Joralf Gjerstad oppleves i stedet som en dokumentasjon av vår trang til å søke hjelp, trøst og håp i det vi ikke helt kan forstå.

Hvilke evner Snåsamannen har eller ikke har er i så måte ikke det viktigste. Selv setter han sin lit til legevitenskapen.

Spørsmålet om varme hender, tankens kraft og alt det andre mellom himmel og jord, er det opp til oss å undres over.

Film Mannen fra Snåsa Regi: Margreth Olin Med: Joralf Gjerstad 1t 38 min Alle

Artikkeltags