Enda en annerledes 17. mai står på trappene, men mange vil likevel dra bunaden frem fra skapet og mulig flere enn vanlig vil oppleve at bunaden ikke lenger passer. Bunaden som mange fikk til konfirmasjonen, men som likevel er forventet å passe mange år senere. Er det egentlig en realistisk forventning?

Den staselige og tradisjonsrike bunaden blir i mange tilfeller tilpasset og sydd til tenåringsjenter på 13–14 år i god tid til konfirmasjonen. Heldigvis blir de fleste bunadene laget med sømmonn slik at den kan sys ut og inn, men ikke alle, og er bunaden arvet så er det langt fra sannsynlig at det er tilfellet.

Jeg har en Instagram-konto hvor jeg deler både opp- og nedturer med mine 10.700+ følgere, og har i siste tiden fått meldinger fra flere følgere som føler seg lei og nedfor fordi bunaden ikke passer etter koronaåret. En melding som virkelig satt seg i hjerteroten, var fra en mor som ikke ville gå ut av huset og feire 17. mai med barna sine, fordi «da ville alle se at bunaden ikke passer lengre, der hun står i kjole».

Jeg får helt vondt av tanken på alle som hater kroppen sin og har en kjip mai, på grunn av et plagg de fikk som TENÅRING. Selv om de kanskje er blitt voksne, har fått barn, opplevd sykdom eller bare har forandret seg naturlig. For det gjør vi jo, forandrer oss!

Les også

Livmor må bli like «sexy» som penis

Så jeg bestemte meg for å snakke høyt om dette; at vi er mange som opplever at bunaden ikke lenger passer: Og det er faktisk helt greit! Om man ønsker, kan man sy den inn eller ut, selge den eller velge å ikke bruke den.

Jeg delte en video på min konto, hvor jeg prøver en kjole jeg har hatt siden tenårene, som ikke passer. Og bunaden, som jeg har hatt like lenge, som ikke passer. Tilbakemeldingene er overveldende, over 300 kommentarer i skrivende stund og nesten like mange meldinger. Mange har endret syn og bestemt seg for at de skal feire begivenheter i mai med hevet hode i kjole. Mødre har sendt melding og vil passe ekstra på at bunadene til deres døtre kan sys ut og inn i fremtiden, og mange har sagt at de nå skal sy ut bunaden, noe de har tenkt at «ikke var lov».

For tenk på det: Har du noen andre plagg i garderoben som er forventet å passe i 15, 20, 30 år?

Jeg selv opplevde at bunaden måtte justeres kort tid etter konfirmasjonen min, da former og kropp utvikler seg raskt i tenårene. Mange tenker gjerne ikke over dette når de får bunader sydd til sine tenåringsdøtre: Men forventningen om at den skal passe «for alltid» er med på å ødelegge vårt syn på kroppen!

Jeg personlig er i hvert fall glad jeg ikke er helt lik i kroppen som jeg var da jeg var fjorten år.

Glem sommerkroppen, bunadskroppen er den verste forventningen for mange kvinner i Norge. Og tenk på dette: Guttene våre får ikke like ofte bunad til konfirmasjonen. Dermed slipper de både forventningspresset, utgiftene som følger med vedlikeholdet, og får gjerne mer penger i gave – som gjerne betyr mulighet for større økonomisk frihet senere med tanke på boligsparing og investering.

Så er det kanskje bedre å gi pengegave og la kvinner få ta valget selv og gi dem muligheten til å få bunaden sydd senere i livet?

Les også

Jeg er den samme, selv om jeg har kreft

Uansett må vi i hvert fall slutte med denne forventningen om at bunaden skal passe i all overskuelig fremtid. Det må bli snakket om både med tenåringene våre, men også blant oss voksne; at den forventningen ikke er realistisk og faktisk ikke OK!

Jeg skal feire 17. mai i kjole (eller joggebukse, vi får se hvilke restriksjoner som er på plass den dagen), og det skal jeg gjøre med hevet hode!