Det nærmer seg jul, og de fleste av oss løper rundt oss selv for å rekke alt vi skal ha gjort, sørge for at vi får gjort alt vi pleier å gjøre av forberedelser for å få akkurat den julen vi ønsker og pleier å ha.

Samtidig dukker det hvert år opp en merkelig debatt, hvor en særlig i kommentarfeltene diskuterer hvem som har rett til å feire jul, hvem som har de riktigste tradisjonene, hvem som spiser riktigst julemat, og ikke minst hvem fremstår som mest norske i sine tradisjoner. Dette kommer særlig frem når en ser debattene om forkynning i skolene og deltakelse på religiøse ritualer i skoletiden. Et vanlig argument som møter oss er «men jul skal de feire», «juleferie skal de ha» eller «hvis de ikke vil lære om hvorfor vi feirer jul i Norge kan de bare droppe hele julefeiringen».

Les også

Det fryktelige året 2020

Det er dessverre en historieløshet i Norge om julefeiringens historie i landet. Vi har feiret «jol» i Norge fra norrøn tid, skikker har kommet til og andre skikker er forsvunnet i løpet av denne tiden. For eksempel var det ifølge Gulatingsloven påbudt å brygge øl til jul. De som gjentatte ganger brøt loven kunne miste gården til kongen og biskopen og selv bli landsforvist. Da landet ble kristnet ble også julefeiringen det. I dag er det helst den kristne julefeiringen det læres om, noe som skaper et inntrykk hos noen om at det er den eneste riktige grunnen til å feire jul.

Men hvorfor vi feirer jul eller jol, hvilke tradisjoner vi har og hva vi spiser på julaften er helt opp til hver enkelt av oss. For de fleste er jul en tradisjon, en tid for å samles, vise hverandre omsorg og kjærlighet, spise mat vi ikke spiser resten av året, og en unnskyldning for å få et avbrekk i hverdagen. For andre står det religiøse budskapet sterkt i deres feiring.

Det er flott å bo i et land der fagforeningene har sikret oss alle julefri, slik at vi kan nyte den akkurat slik vi selv vil.

Vi vil oppfordre til å vise raushet med hverandre, og gled dere over mangfoldet av tradisjoner og skikker som ligger i julefeiringen over hele landet. Ikke la uenighet i sak eller politikk føre til personangrep og ufine kommentarer.

Vi ønsker dere alle en riktig fin julefeiring uansett hvordan og hvorfor du feirer!

Les også

Jeg har ikke hatt inntekt siden mars