Bergensbanen er stengt over fjellet etter at lokomotivet på et godstog sporet av. Det vil ta tid å få det på skinnene igjen, opplyser Jernbaneverket.

– Det er mannskap på vei til stedet for å hente ut lokføreren, og et annet mannskap som vil jekke opp godstoget igjen. Vi vet fortsatt ikke når vi er tilbake på sporet, sier pressesjef i Jernbaneverket, Jan Erik Kregnes.

Avsporingen rammer linjene Oslo S-Bergen og Bergen-Oslo S.

NSB opplyser om at de jobber med alternativ transport, og at reisende må regne med forsinkelser. Reisende bes om å møte opp som planlagt.

For strekningen fra Oslo S til Bergen vil det tog mellom Oslo S og Ål. Reisende Myrdal-Bergen går av på Gol for videre transport med buss. Det blir buss mellom Gol og Voss.

For reisende som skal fra Bergen til Oslo S blir det tog fra Bergen til Voss. Deretter blir det buss mellom Voss og Ål.

Avsporingen skjedde på Gryta mellom Haugastøl og Tunga. Det var et godstog fra CargoNet på vei fra Bergen til Oslo som sporet av.

– Deler av lokomotivet står ikke på skinnene. Vi har varslet selskapet som vi har bergingsavtale med, for å få det på sporet igjen, men det vil ta tid, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

Det er for tidlig å si hvor lang tid operasjonen vil ta, men banen vil trolig ikke bli åpnet igjen mandag, opplyser han.

NSB opplyser at det arbeides med å organisere alternativ transport. Banen er stengt mellom Haugastøl og Finse.

Årsaken til uhellet er ikke kjent. Lokomotivføreren kom uskadd fra avsporingen.