Gratulerer med dagen!

Byrådsleder Roger Valhammer gratulerer bergenserne med nasjonaldagen. Her fra fjorårets feiring.

Byrådsleder Roger Valhammer gratulerer bergenserne med nasjonaldagen. Her fra fjorårets feiring. Foto:

Av

Dagen i dag preges av koronapandemien og de restriksjonene vi må etterleve. Desto viktigere er det at vi samler oss om vår felles historie.

DEL

Meninger17. mai har stolte tradisjoner i Bergen. De stolteste i landet, spør du meg. Vanligvis feirer vi dagen storslått, både i sentrum og rundt på skoler i hele byen vår. Kanoner som smeller, flagg som heises og tusenvis av smilende barn i tog. Forventningsfulle nordmenn som kommer sammen og feirer fellesskapet vi er en del av. En inkluderende og tradisjonsrik feiring av Norge som nasjon.

Årets feiring er annerledes. Vi får ikke være så mange sammen. Vi må holde avstand. Små og store arrangementer er avlyst. Dagen i dag preges av koronapandemien og de restriksjonene vi må etterleve. Desto viktigere er det at vi samler oss om vår felles historie.

Jeg har alltid tenkt at 17. mai er dagen der vi får se noe av det beste med Norge. Hvordan små og store fellesskap, gjennom frivillighet og dugnad, sammen skaper en høytidelig feiring der barna står i fokus. På hver vår måte bidrar vi til feiringen: familien, vennegjengen, nabolaget, i bydelen og i byen vår. Først etter at jeg selv flyttet til Bergen for snart 20 år siden lærte jeg hvordan 17. mai feires på skikkelig vis. Ingen kan feire som Bergen.

Dagen i dag er en markering av signeringen av grunnloven vår på Eidsvoll i 1814. 17. mai er en dag der mange kjenner på en stolthet over landet vårt – og det som gjør Norge til Norge. Vi kan med stolthet markere en grunnlov som la grunnlaget for vårt lands frihet og selvstendighet. En grunnlov som på mange måter var svært fremsynt på den tiden. En grunnlov som dannet grunnlaget for det Norge vi kjenner i dag.

At Norge skulle bli en selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter for alle var ingen selvfølge. Vi er privilegerte i Norge, og det er mange andre som ikke har de samme grunnleggende demokratiske rettighetene og den friheten vi har. I dag må vi minne oss selv på viktigheten av å stå på for at mennesker i hele verden skal få oppleve den friheten og de rettighetene vi har. I år markerer vi også 75 år siden slutten på andre verdenskrig. I dag går noen ekstra tanker til de som kjempet for vår frihet og selvstendighet da Norge var okkupert. Vi er dem evig takknemlige for den innsatsen og det offeret de la ned for at nye og gamle nordmenn i dag får leve frie liv.

I dag håper jeg alle bergensere feirer så godt de kan – med måte. Og 365 dager møtes vi til prosesjonen i sentrum, fiskedam på skolene våre og potetløp på fotballbaner. I mellomtiden må vi ta vare på hverandre.

Gratulerer med dagen!

Følg BA Meninger på Facebook.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags